Catedrala din Melbourne şi-a sărbătorit patronii spirituali

Liturghia de hramul Catedralei din Melbourne a fost oficiată vineri de Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande.

La finalul Liturghiei săvârşite în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii catedralei trecuţi în veşnicie.

Lăcaşul de cult care a trecut printr-un proces de restaurare, va fi resfinţit duminică, 1 iulie 2018. Ultima târnosire a avut loc în anul 1999 , slujba fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, pe atunci Episcop vicar patriarhal.

Sub îndrumarea Preasfinţitul Părinte Mihail, după întocmirea documentației și obținerea autorizaţiilor din partea Monumentelor Istorice – statul Victoria, în anul 2012 au început lucrările de restaurare exterioară.

Prin donațiile și cu contribuția membrilor parohiei credincioși români din orașul Melbourne, au fost realizate lucrările de înlocuire a acoperișului întregului așezământ bisericesc: biserica și casa parohială.

Pictura interioara a bisericii a fost restaurată parțial între anii 2017-2018.

Slujba de resfinţire va avea loc cu prilejul cinstirii ocrotitorilor spirituali ai catedralei, la un deceniu de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande.

Catedrala din Melbourne

Biserica a fost construită între anii 1865-1867 și a fost proprietatea Bisericii Catolice.

Începând cu anul 1972, lăcaşul de cult din Melbourne a funcţionat ca biserică pentru parohia Parohia Ortodoxă Română “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înfiinţată în 1970.

În data de 11 Mai 1980, biserica a fost sfințită de Episcopul Antonie Plămădeală al Buzăului.

În anul 1982, lăcaşul de cult a fost cumpărat de Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Pictura interioară

Pictura interioară, precum și icoanele patronilor în mozaic au fost executate între anii 1984-1985 de pictorul Gheorghe Răducanu.

Pictura a fost sfințită în 21 Iulie 1985 de Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei.

Biserica a fost înzestrată Patriarhia Română, în anul 1991, cu catapeteasmă sculptată în stejar, icoane noi, candele și mobilier bisericesc.

Foto credit: Episcopia Australiei şi Noii Zeelande

Comentarii Facebook


Știri recente