Catedrala din Huşi îşi va sărbători ocrotitoarea: Sf. Mc. Chiriachi

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, sărbătorită în fiecare an la data de 7 iulie este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.

În lăcaşul de cult se află mâna stângă a sfintei muceniţe care a fost adusă de la muntele Athos în anul 1787 de Episcopul Iacob Stamati.

Programul hramului

Vineri, 06 iulie

Ora 17.00 – Vecernia Mare și Litia în Catedrala Episcopală. Slujbă va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Ora 19.00 – Procesiune în Municipiul Huși cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, pe următorul traseu: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare –  Catedrala Episcopală.

Sâmbătă, 07 iulie

Ora 09.30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Catedrala din Huși

Biserica a fost construită de Sfântul domnitor Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti. A funcţionat de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrala episcopală, începand din anul 1598.

Monumentul istoric a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, iar astăzi se mai păstrează doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod.

Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi a fost reclădită în perioada 1753 – 1756 de episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente