Cât de relevante sunt învățăturile Sfintei Matrona pentru omul contemporan: interviu cu Stavrofora Teofania

Departamentul pentru mănăstiri al Patriarhiei Moscovei a publicat joi un interviu cu Stavrofora Teofania Minskaya, stareța Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Moscova, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la canonizarea Sfintei Matrona.

Stareța Teofania a fost întrebată cât de relevante sunt astăzi învățăturile Sfintei Matrona și dacă mai pot fi urmate de omul contemporan.

„În întreaga ei viață, Matronușka a încercat să îndeplinească poruncile lui Dumnezeu și a învățat acest lucru pe cei apropiați, suferind mult și purtându-și crucea primită de la Dumnezeu cu smerenie și blândețe”, a răspuns Maica Teofania.

„Acum, însă, are mare îndrăzneală înaintea Domnului, iar cea mai bună dovadă a acestui lucru este mulțimea de oameni care vin la cinstitele ei moaște”.

„Dacă nu ar fi ajutat, oare era posibil să-i aducem pe toți aceștia la mănăstire? Dacă nu exista o reală schimbare a vieții spre bine, oare mai venea cineva să-i mulțumească sfintei noastre iubite?”, a continuat stareța Teofania argumentând că mulțimea pelerinilor este o confirmare a ajutorului concret primit din partea Sfintei Matrona.

„Învățăturile ei sunt simple, actuale în orice moment. Ele îi întăresc pe oameni în credință și te fac să te gândești la sufletul tău nemuritor.

Sfânta Matrona învăța oamenii să nu îi judece pe alții și să se analizeze pe sine mai mult: „De ce să îi judeci pe alți oameni? Gândește-te mai des la tine însuți. Fiecare oaie e legată de coada ei. Ce nevoie ai de cozile altora?”

Sfânta îndemna la trăirea unei vieți de rugăciune și la însemnarea cât mai deasă cu semnul Sfintei Cruci, pentru ferirea de puterile rele. De asemenea, sfătuia oamenii să se împărtășească mai des cu Sfintele Taine ale lui Hristos.

„Îngrădiți-vă cu crucea, rugăciunea, apa sfințită, deasa împărtășanie… Înaintea icoanelor să ardă candelele”, a citat stareța din învățăturile Sfintei Matrona.

Sfânta învăța oamenii să iubească și să ierte pe bătrâni și pe infirmi. „Trebuie să ajutăm pe bolnav cu toată osârdia și să-l iertăm, indiferent ce ar spune sau face”.

Sfânta Matrona nu permitea acordarea de importanță viselor, deoarece „visele vin de la cel rău pentru a necăji pe om și să-l încurce în gânduri”.

În încercarea de identificare a unui duhovnic, sfânta îndemna credincioșii să nu alerge după „stareți” îmbunătățiți sau după „văzători cu duhul”, deoarece se poate pierde puterea duhovnicească și direcția corectă a vieții.

„Dacă mergeți la un stareț sau la un preot pentru sfat, rugați-vă ca Domnul să-l înțelepțească să vă dea sfatul potrivit”, spunea Sfânta. Ea învăța să nu fim interesați de viața personală a preoților.

„Mergi în biserică și nu te uita la nimeni, roagă-te cu ochii închiși sau privește o icoană”, îndemna Sfânta Matrona urmând învățăturilor Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe.

Cuvioasa Matrona atrăgea atenția că „moartea subită are loc dacă trăim fără rugăciune”.

De asemenea, ea îndemna la însemnarea mâncării cu semnul Sfintei Cruci. „Cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci să vă mântuiți și să vă apărați”.

Matronușka repeta adesea: „Dacă un popor își pierde credința în Dumnezeu, atunci nenorocirile îl ajung, iar dacă nu se căiește, atunci piere și dispare de pe fața pământului”.

Sfânta a zis: „Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre, de parcă aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta”.

În încheierea interviului, stareța Mănăstirii Pokrovsky s-a rugat pentru cât mai mulți oameni să urmeze sfaturile Sfintei Matrona, iar pentru rugăciunile ei să dobândească Împărăția Cerurilor.

Foto Credit: Patriarhia Moscovei / Serghei Vlasov

Comentarii Facebook


Știri recente