Câștigătorii a două concursuri organizate de Patriarhia Română au fost premiați în Capitală

Câștigătorii a două concursuri organizate de Patriarhia Română au fost premiați marți la București. Festivitatea a avut loc la Centrul național de formare continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. 

Evenimentul a debutat cu prezentarea Concursului Naţional Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, realizată de către preotul Mihai Pavel, inspector patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române.

„Am avut un număr de 31 de proiecte câștigătoare ale eparhiilor din țară. Am avut și o eparhie de peste hotare, din Republica Moldova, și ne-am bucurat să vedem că truda grupurilor catehetice care au fost organizate anul acesta în jurul ideii de amintire, de exercitare a memoriei față de trecutul în care Dumnezeu a lucrat în chip minunat în Biserica noastră”, a declarat părintele Mihai Pavel.

„Tema concursului de anul acesta, ca în fiecare an, este legată de Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor români din secolul al XX-lea. O temă foarte generoasă, grupurile catehetice din țară au avut prilejul să exploateze trecutul extrem de bogat și lucrarea minunată a lui Dumnezeu în Biserica noastră”, a adăugat clericul.

Festivitatea a continuat cu vizionarea filmului realizat de Trinitas TV despre proiectele catehetice câștigătoare.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a înmânat premiile delegațiilor din țară care au reprezentat grupurile catehetice câștigătoare. Premiile au constat în Diploma Anului Omagial și un set de cărți pentru grupul catehetic.

Icoana Ortodoxă – Lumina Credinței

În cadrul aceleiași festivități, au fost premiați și câștigătorii Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”.

Competiția a fost prezentată de Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la Sectorul Cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale.

Ediția din acest an a avut ca temă dezvoltarea iconografiei celor 16 sfinți și mărturisitori ortodocși români recent canonizați, urmărind, totodată, promovarea artei bisericești autentice și a iconarilor care propun o viziune originală, dar fidelă tradiției și canonului.

„La secțiunea Miniatură, concurenții au realizat câte două compoziții pe suport de hârtie în format A3 care îmbină fragmente din textul hagiografic și imagini ce ilustrează viața unuia dintre cei 16 sfinți canonizați”, a spus Nicolae Hrițcu.

Expoziție dedicată

Coordonatorul Sectorului Cultură, pictură și restaurare a subliniat că din 26 de lucrări care au fost înscrise în concurs, patru au fost premiate, iar alături de acestea, alte patru lucrări au fost desemnate pentru a face parte din expoziția dedicată.

De asemenea, pentru prima dată în istoria concursului, expoziția include, pe lângă lucrările actuale, și lucrări distinse cu Premiul întâi la edițiile din perioada 2019-2024.

„Întregul ansamblu artistic reunit poate fi găsit într-un catalog de promovare care este publicat la Editura Basilica. Expoziția va fi deschisă publicului la Palatul Patriarhiei în perioada 22-31 mai, iar apoi va putea fi vizitată la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, în intervalul 14-31 iunie”.

Felicitări

În partea finală a festivității, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a felicitat pe câștigătorii celor două concursuri și a apreciat anvergura competițiilor.

„Ediția din anul acesta a concursului catehetic a implicat aproximativ 18.000 de persoane: preoți, preotese, profesori de religie, profesori de la diverse școli și, bineînțeles, destinatarii acestui concurs, care sunt copiii”, a subliniat Preasfinția Sa.

Temele concursurilor

Episcopul vicar patriarhal a apreciat că temele concursurilor au fost generoase și le-au permis grupurilor catehetice să desfășoare activități diverse.

„Este o legătură foarte strânsă între cele trei evenimente implicite ale temei concursului catehetic: Sinodul I, care a formulat prima parte a Crezului, sau Mărturisirii de credință Niceo-constantinopolitană, și moștenirea pe care o lasă copiilor, tinerilor, dar și întregului neam românesc acest secol de patriarhat”.

„Aproape jumătate din această perioadă s-a petrecut în timpul dictaturii comuniste atee, în care Biserica a trebuit să lupte din răsputeri ca să supraviețuiască și să lase generaților viitoare această moștenire primită de la înaintași, pentru că mărturisirea jertfelnică nu a avut loc doar în timpul regimului comunist, ci aceasta este semnul sub care trăiește în istorie Biserica”, a adăugat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a îndemnat pe preoții care desfășoară activități cu grupurile catehetice să se îngrijească de construirea sau obținerea unor spații propice pentru activitățile cu tinerii.

Câștigătorii celor două concursuri vor participa miercuri la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală, care își serbează hramul istoric.

Concursul Naţional Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri” și Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt organizate de Sectoarele Teologic-Educațional și Cultură, pictură și restaurare ale Administrației Patriarhale.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa


Știri recente