„Cărți vii de istorie”: Mitropolitul Ioan s-a rugat pentru victimele represiunii comuniste

Mitropolitul Ioan s-a rugat joi pentru cei care au murit „în lagăre, închisori și deportări” și i-a numit „cărți vii de istorie” pe cei care au supraviețuit confruntării cu instituțiile de represiune ale regimului comunist.

„Dumneavoastră, cei ce ați pătimit în anii comunismului, ați fost închiși ori deportați în Bărăgan, împreună cu bunicii și părinții dumneavoastră, sunteți cărți vii de istorie pentru generațiile de azi și cele de mâine și aveți datoria sfântă de a consemna tot ceea ce știți și tot ceea ce ați pătimit în lagăre, în închisori, deportări”, a spus ierarhul.

„În anul 1918, înaintașii noștri au mers la Alba Iulia și au înfăptuit Unirea cea mare, iar «răsplata» pentru lupta lor a fost, în perioada de după 1945, aceea de a fi arestați pe nedrept și aruncați în închisorile comuniste, la Canal ori în Deltă, unde au suferit, au pătimit din greu, au fost umiliți și mulți dintre ei și-au pierdut viața”, a mai spus părintele mitropolit.

„Nu au căzut întru putreziciune, ci au căzut în istorie.”

„Ne rugăm bunului Dumnezeu să nu mai întoarcă vreodată roata istoriei și neamul nostru să pătimească ceea ce ați pătimit dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră”, a mai spus Mitropolitul Ioan.

Momentul comemorativ a fost organizat de Mitropolia Banatului și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – filiala Timișoara la Catedrala Mitropolitană din orașul de pe râul Bega.

Victimele represiunii comuniste au fost comemorate joi, 9 martie 2023, la Catedrala din Timișoara. Mitropolitul Ioan a oficiat Parastasul. Foto: Mitropolia Banatului

Au participat foști deținuți politici, foști deportați în Bărăgan, rudele celor comemorați, preoți, credincioși, elevi și studenți teologi.

Din rândul celor pomeniți fac parte și oameni ai Bisericii: ierarhi, profesori de Teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși care au fost arestați, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, deportați în Bărăgan sau în Siberia pentru acuzații total nefondate, doar pentru că erau considerați periculoși pentru noul regim politic ateu.

Comemorarea deținuților politic anticomuniști din perioada 1944-1989 în 9 martie, ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, a fost stabilită de Parlamentul României în 2011.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente