În Episcopia Severinului se desfășoară, până pe 14 mai, lucrările simpozionului internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
Derulată pe parcursul a trei zile, manifestarea cultural-științifică reunește profesori de excepție de la majoritatea universităților din țară, cu expertiză în diverse domenii teoretice.
Cu prilejul acestui simpozion se lansează și câteva publicații de specialitate. Luni, în prima zi a evenimentului organizat de Eparhia Severinului, au fost prezentate publicului 3 apariții editoriale, dintre care s-a remarcat numărul 6 al volumului dedicat simpozionului, intitulat „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”.
Marți, cei aproape 135 de participanți au fost martorii unui eveniment memorabil. În sala de conferințe a Hotelului Severin au fost lansate două cărți de muzică bizantină.
Prezentarea acestora a fost realizată de către Dr. Constantin Secară, etnomuzicolog în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din București.
Prima lucrare, „Vecernia și Utrenia Adormirii Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” este o compoziție a părintelui Arhid. Dr. Adrian Cristian Mazilița, dirijor al corului Kinonia și consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Acest opus muzical așezat pe notație psaltică cu multă competență, vine în întâmpinarea carenței din ciclul alcătuirilor de muzică bizantină închinate celor mai importanți sfinți ai Ortodoxiei, fiind prima slujbă realizată integral în sistemul neumatic tradițional al Bisericii.
Cea de-a doua apariție livrescă de specialitate, „Noul Doxastar, Triodul și Penticostarul” constituie o reeditare a volumelor 2 și 3 din Noul Doxastar al lui Anton Pann (1853), „prelucrat în românește din metodul sistimii vechi a Serdarului Dionisie Fotino”.
De îngrijirea acestei lucrări s-au ocupat câțiva membri ai Grupului Psaltic „Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin: Arhid. Adrian Olarean (redactor-șef ), Arhid. Cătălin Țăruș, Diac. Iulian Pruiu, Drd. Mihai Corcodel și Cătălin Cernătescu.
Ediția de față propune întoarcerea către creațiile muzicale ale secolului al XIX-lea, în special reorientarea către opera lui Anton Pann, care a dus o muncă asiduă de traducere a unor lucrări importante de psaltichie care circulau pe teritoriul țării, majoritatea aparținând dascălului său, Dionisie Fotino, chip strălucit al artei monodice bizantine.
Cele două apariții editoriale beneficiază de condiții grafice excepționale și de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.