Sf. Ioan Iacob le este model miilor de tineri care vin la Altarul Catedralei Naționale – PS Varlaam Ploieșteanul

La primirea relicvelor Sf. Ioan Iacob în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a spus că acest sfânt român este model pentru mulțimea tinerilor care au înfruntat frigul pentru a se închina în Altarul nou sfințit al Catedralei Naționale.

Un fragment din moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul și un epitrahil al său, împreună cu fragmente din moaștele unor mucenici din Hozeva au fost dăruite de Patriarhul Ierusalimului pentru Catedrala Națională.

Acestea au fost așezate joi după amiază spre cinstire în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Ulterior, relicvele vor fi duse într-unul din paraclisele de la subsolul Catedralei care va fi închinat sfântului român.

Racla cu moaștele Sf. Ioan Iacob. ©Mircea Florescu / Basilica.ro

În cuvântul rostit la primirea moaștelor, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ioan, care „a trăit și a murit în vremea noastră”.

Preasfinția Sa a subliniat că Sf. Ioan Iacob le este model tinerilor pentru că „el a trăit și s-a bucurat de cultura și de știința acestei lumi, dar nici știința și nici tinerețea nu i-au fost piedică în dorința sa de a deveni cetățean al raiului”.

„Poate de aceea și acum, în zilele acestea de după sfințirea catedralei, o mulțime de tineri din București și din țară au fost prezenți, au înfruntat frigul, noaptea pentru a se închina la altarul nou sfințit în care au fost așezate moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu, o altă pildă pentru fiecare cetățean al acestui neam”, a spus ierarhul.

Sf. Ioan Iacob a fost orfan de război

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a explicat cu acest prilej care este legătura dintre Sf. Ioan Iacob și Marea Unire: „Tatăl sfântului a murit în 1916, ca erou la începutul Primului Război Mondial”.

„De aceea am spus că lucrurile se leagă într-un mod providențial”, a explicat PS Varlaam făcând referire la sfințirea Catedralei Naționale dedicate eroilor și la venirea în Anul Centenar a moaștelor unui sfânt român care a fost orfan de război.

„Printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă, România centenară, se află și evlaviosul său tată, Maxim”, a adăugat ierarhul.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut în 23 iulie 1913, în satul Crainiceni,  județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul.

In anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugarit cu numele de Ioan.

Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezatorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.

Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Sfânta Ana, din apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. Aici a murit la 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre închinare în biserica Mănăstirii Sfantul Gheorghe Hozevitul.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente