Caravana „Sănătate pentru sate”îşi continuă drumul prin zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor. După ce au oferit sănătate în dar mai multor săteni din judeţul Ilfov, în cea de-a IX-a săptămână, mai exact, sâmbătă, 14 noiembrie 2015, doctorii fără de arginţi au ajuns în comunitatea gornenilor, locuitori a patru sate (Gornet, Cuib, Nucet, Bogdăneşti), din judeţul Prahova.
Acţiunea umanitară se înscrie în cadrul Programului „Sănătate pentru sate”demarat de Patriarhia Română, ca urmare a unuiProtocol de cooperare încheiat cu Ministerul Sănătăţii,în luna septembrie a anului în curs.
În medie, 80 de persoane defavorizateau primit consultaţii medicale gratuite din partea cadrelor medicale, secondate de asistenţi medicali, cu diferite specializări, între care amintim: cardiologie, recuperare medicală, psihiatrie, boli de nutriţie şi diabet, stomatologie, medicină internă. Impresia generală a specialiştilor privitoare la pacienţii din comuna prahoveană a fost aceea că oamenii suferă cumplit din cauza unor boli grave şi că cei mai mulţi au cel puţin un membru al familiei atins de suferinţă.
A fost alături de oamenii din localitate părintele Nicolae Frâncu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva – Gornet, Protoieria Vălenii de Munte, care a spus: „În numele enoriaşilor parohiei, vă mulţumim pentru această nobilă iniţiativă. Credincioşii au fost anunţaţi din timp şi s-au bucurat foarte mult, pentru că unii dintre ei au posibilităţi financiare limitate. Gornenii sunt oameni foarte gospodari, fiind călăuziţi de dictonul «minte sănătoasă în corp sănătos», iar credinţa defineşte personalitatea acestora”.
De asemenea, preotul Valentin Cucu, de la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” – Cuib, a susţinut efortul voluntarilor veniţi de la Bucureşti cale de 100 de km.
Lilia Sanduleac, medic de familie de 15 ani în comuna prahoveană, a ţinut să precizeze: „Specificul medical al comunei noastre vizează pacienţi vârstnici, iar afecţiunile cel mai des întâlnite ale acestora sunt de ordin cardiac, reumatic, neurologic şi oncologic. Cât priveşte copiii, ei sunt expuşi bolilor respiratorii, celor stomatologice. Această campanie umanitară este binevenită, deoarece vine în sprijinul locuitorilor noştri”.
Reprezentanţii Consiliului local s-au dovedit gazde primitoare. Daniel Păunescu, viceprimar al comunei Gornet în care trăiesc aproximativ 3.000 de oameni, a menţionat: „Ceea ce constat este că această acţiune umanitară a adunat împreună foarte mulţi tineri, care fac voluntariat, ceea ce arată responsabilitatea acestora faţă de semenii lor şi faţă de profesiile pe care le au. De asemenea, foarte important este că această campanie schimbă concepţia sătenilor cu privire la grija pentru sănătate, pe lângă faptul că îi ajută în mod evident, prin mâna vindecătoare a medicilor voluntari”.