Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns și în Comuna Dumbrăveşti (jud. Prahova)

Localnicii din Comuna Dumbrăveşti, Plopeni Sat, județul Prahova au beneficiat sâmbătă, 30 iulie 2016, de consultații gratuite în cadrul campaniei Sănătate pentru sate, aflată la cea de a XXVIII-a ediție.

Pentru Laura și Sebi, sâmbătă a fost prima zi petrecută în grupul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și s-au hotărât să continue.

Astăzi am participat pentru prima dată la campanie, atât eu cât și soțul meu. Am ajuns aici mulţumită Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, duhovnicul nostru. Ne bucurăm că am avut posibilitatea să fim lângă oamenii aflați în suferință și să-i putem ajuta. A fost o experiență deosebit de frumoasă și ne dorim din tot sufletul să continuăm. «Voluntariatul» este hrană pentru suflet, a spus Laura.

Dănuț Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, este cel care le dă întâlnire medicilor în fiecare sâmbătă, la prima oră a dimineții, pentru a pleca împreună în misiunea pentru sănătatea oamenilor.

Am avut medici cu specializări în psihiatrie adulți, psihiatrie copii, diabetologie, medicină internă, pediatrie, EKG, endocrinologie, stomatologie, kinetoterapie, recuperare medicală. Numărul pacienților prezenți astăzi a fost de peste 100, a precizat acesta.

Cei care i-au avut în grijă pe cei veniți la consultații au fost din echipa celor 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 10 medici, 10 asistenți și personal auxiliar.

Un regim de viață sănătos cu respectarea orelor de odihnă și eliminarea stresului din viață cotidiană ne ajută să depăsim cu uşurinţă problemele de sănătate.

Doamna Dr. endocrinolog Cristina Spiroiu a vorbit despre neglijența pacienților în privința sfaturilor medicilor și refuzul de a mai lupta cu boala.

Locuitorii s-au adunat în număr mare la școală încă de la prima oră a dimineții, nerăbdători să ne ceară ajutorul. Eu am examinat peste 40 de pacienți, majoritatea vârstnici, cu probleme metabolice-obezitate, diabet zaharat-tiroidiene și osteoporoză. Mulți au fost hipertensivi, foarte mulți cu boală artrozica, apăsați de muncă fizică grea și de încercările de zi cu zi. Am consultat tineri cu exces ponderal, a căror principală problemă pare a fi programul de muncă încărcat, care nu le mai lasă timp pentru a se îngriji de o alimentație corectă și de propria sănătate. Mulți dintre pacienți erau investigați și tratați corect pentru afecțiunile lor cronice, probabil prin accesul nu tocmai dificil la îngrijiri medicale, întrucât localitatea se află aproape de Ploiești. Totuși, am văzut și oameni bolnavi care abandonaseră tratamentul medicamentos, resemnați cu boala lor, și care considerau că e aproape imposibil să meargă la oraș, având de îngrijit copii sau rude bolnave, imobilizate la pat. Nădăjduiesc că prezența noastră în comunitate a fost de folos, mai ales pentru aceștia din urmă, a precizat Doamna Cristina Spiroiu.

Grija pentru sănătate înseamnă, în primul rând, prevenția, menţionează Dr. stomatolog Georgeta Mihu.

În această campanie, pe specialitatea medicină dentară am consultat un număr de aproximativ 25 de pacienți cu probleme multiple. Am explicat pacienților importanța igienei cavității bucale și cea alimentară. Se simte din ce în ce mai mult lipsa în școli a medicului dentist.

Educarea copiilor solicită multă atenție și răbdare din partea părinților. De aceea, este binevenit un ajutor în acest proces în persoana unui consilier școlar care să le explice importanța prevenției bolilor.

Copiii din satul Plopeni sunt bine îngrijiți, dar condițiile socio-economice precare, precum şi lipsa psiho-educației îngreunează procesul educațional și dezvoltarea lor armonioasă. Ar fi necesară prezența unui consilier școlar sau a unui psiho-pedagog care să-i sprijine pe părinți și să acorde suport copiilor cu diferite patologii (tulburări anxioase, deficite atenţionale, întârzieri în deprinderea achizițiilor școlare), în prezent ușoare, dar care se pot accentua în timp, a declarat Tocaci Georgiană-Alina, specialist în psihiatrie pediatrică.

La finalul campaniei, Preotul Paroh Trupoiu Costin Iulian, Plopeni Sat, comuna Dumbrăveşti, a ținut să mulțumească voluntarilor.

Binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel se revarsă și peste Parohia Plopeni Sat, comunitate cu 450 familii, predominant sărace, unde oamenii din localitatea noastră, cât și din cele limitrofe, au primit consultații medicale gratuite. Menționăm că zona noastră este slab industrializată, ceea ce face ca această campanie să fie bine primită de credincioșii noștri.

Partenerul campaniei, Carrefour România, a oferit şi de această dată pachete cu produse de igienă orală celor prezenți la consultații.

Comentarii Facebook


Știri recente