La finalul Caravanei ASCOR, o parte dintre voluntarii care au susținut proiectul, au participat la un pelerinaj de patru zile în Republica Moldova.
Pelerinajul a început vineri, 15 septembrie. Printre obiectivele vizitate, s-au numărat Mănăstirile Vărzărești, Căpriana și Frumoasa.
În a doua zi a pelerinajului, studenții ieșeni au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Basarabia (ITO Basarabia). A urmat vizitarea la pas a Chișinăului: Catedrala Episcopală, Parlamentul, Președinția, Piața Ștefan cel Mare. Seara s-a încheiat la monumentul dedicat victimelor regimului comunist, din Parcul „Valea Morilor” care a fost construit de ASCOR Iași în colaborare cu avocatul Iulian Rusanovschi.
A treia zi, ascoriștii au ajuns la cea mai veche mănăstire rupestră din Republica Moldova, Orheiul Vechi, apoi la ruinele Mănăstirii Țîpova și la Mănăstirea Curchi.
Duminică, tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, la invitația părintelui paroh Sorin Huluță. După slujbă, pelerinii au vizitat cetatea Soroca.
„Graiul, credința puternică și ospitalitatea sunt aceleași”
„Am simțit că smerenia, blândețea și ospitalitatea sunt valori bine înrădăcinate în sufletul localnicilor. Sunt recunoscătoare că am avut prilejul să vizitez, să cânt, să mă rog și să mă bucur de toate minunățiile acestei țări”, a declarat Elena Bontaș, voluntar ASCOR Iași.
„Fiind pentru prima oară în Republica Moldova, am simțit că ceea ce ne separă de acești oameni este doar teritoriul. Graiul nostru este comun, credința puternică și ospitalitatea sunt aceleași. Inimile noastre bat în ritmul tricolorului”, a spus un alt voluntar, Matei-Ioan Bălțat.
Caravana ASCOR a fost organizată pentru a doua oară anul acesta. În cadrul proiectului, studenții au susținut ateliere biblice pentru aproximativ 2.500 de copii din județele Iași, Suceava, Bacău, Neamț și Vaslui, în colaborare cu filialele ASCOR Suceava și Bacău.
Tema ediției a fost „Tinerețea, timpul marilor alegeri”.
Foto credit: ASCOR Iași