Capul Voievodului Martir Mihai Viteazul rămâne la Târgoviște

După tragica și martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, așa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaște, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul și adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Țării Românești. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj național pentru toți românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută. Doar în timpul Primei Conflagrații Mondiale a fost mutată, pentru o scurtă perioadă, în Moldova, pentru a nu fi profanată, deoarece acolo se retrăsese familia regală și guvernul țării. În anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusă la Mânăstirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca „niciodată această prețioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaș în care a fost depusă„.

În concluzie, capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, și a intrat în conștiința națională ca loc de veșnică odihnă a voievodului martir, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Locul nu a fost ales întâmplător, căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târgoviște, iar de Mânăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice și diplomatice ale voievodului, dintre care amintim doar de încheierea tratatului antiotoman cu Casa de Habsburg, la 30 mai/9 iunie 1598.

Speculațiile superficiale, fanteziste și hazardante privitoare la mutarea capului voievodului Mihai Viteazul de la Târgoviște nu au vreun fundament spiritual, cultural, ori istoric.

În acest an în care sărbătorim 420 de ani de la urcarea pe tron a Voievodului martir Mihai Viteazul, primul unificator al românilor într-un singur stat (1593), credem că, mai curând, ar trebui aprofundată activitatea pe care acesta a depus-o în slujba neamului românesc și a Bisericii noastre strămoșești.

Comentarii Facebook


Știri recente