Capitală: La Oborul Vechi, lângă icoana Sf. Filofteia de Tattarescu va sta un veșmânt al muceniței

Patrimoniul Bisericii Oborul Vechi din Capitală s-a îmbogățit cu un veșmânt al Sfintei Filofteia. Acesta va rămâne în lăcașul de cult, fiind așezat lângă icoana muceniței, atribuită pictorului Gheorghe Tattarescu.

Veșmântul, care a acoperit pentru o vreme cinstitele moaște de la Curtea de Argeș, a fost adus la biserica bucureșteană marți seară. Evenimentul a inclus sfințirea icoanei menționate, dar și a altor reprezentări sfinte recent restaurate (Vezi galeria foto la final).

„Gândul nostru către sfânta a plecat de la icoana din biserica noastră, restaurată, atribuită marelui pictor Gheorghe Tattarescu, pe care noi am adus-o la lumină. În această seară, am încununat munca de mai bine de trei ani prin sfințirea unui set de patru icoane”, a declarat pentru Trinitas TV preotul paroh Ciprian Tudor.

©Ziarul Lumina

„Am început cu icoana hramului nostru, la care s-a lucrat mai bine de un an. Este o icoană istorică din anul 1781, donată de domnitorul Țării Românești Alexandru Ipsilanti, care a împlinit multe rugăciuni. Multe familii și-au găsit sprijin, nașteri de prunci, căsătorii, precum și vindecări de boli grave.

Icoana se alătură celei a Sfintei Muce­nițe Filofteia, și ea nou restaurată, dar și altor două, una dintre ele unicat, adusă din Sfântul Munte Athos în anul 1856, icoana Sfinților Haralambie și Spiridon pictați împreună, o icoană istorică, pictată de Gheorghe Zografu, și o altă icoană restaurată a Maicii Domnului «Împărăteasa», cu miniaturi din viața ei și din minunile Mântuitorului Iisus Hristos”.

După slujba de sfințire a icoanelor, la Biserica Oborul Vechi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu și au fost rostite rugăciuni pentru încetarea epidemiei de coronavirus.

Cele patru icoane din patrimoniul bisericii:

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente