Canonul cel Mare la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în prima seară din Postul Mare slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, informează „Ziarul Lumina”. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Postul Mare a început la Sibiu prin toate rânduielile liturgice prevăzute pentru primele zile din această perioadă duhovnicească unică în timpul anului. Credincioșii au posibilitatea să participe la slujbele religioase oficiate zilnic la Catedrala mitropolitană, într-o atmosferă de smerenie, evlavie și înălțare spirituală. În prima seară, la slujba Pavecerniței și a Canonului cel Mare, alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat un soborul de preoți și diaconi, format din slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

La slujba religioasă au participat numeroși credincioși, precum și grupuri de studenți de la facultatea amintită. Un cor format din studenții teologi a dat răspunsurile liturgice și a interpretat melodios cântările specifice acestei slujbe din Postul Mare.

Citirea Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul va continua și în următoarele seri, până joi inclusiv. Cele peste 250 de imnuri ale Canonului vor fi citite integral în cele patru seri de rugăciune prin care ne este deschis parcursul duhovnicesc din Postul Mare.

„O creație imnografică unică”

Canonul cel Mare, compus de Sfântul Andrei Criteanul, adună imnuri cu o încărcătură teologică aparte, prin care oamenii sunt chemați la pocăință, la smerenie și la fapte bune în timpul postului.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumusețe aparte, o creație imnografică unică. Canonul este compus din toate cele nouă cântări, fiind singurul canon al slujbelor religioase care conține și cântarea a doua, sau peasna a doua. Fiecare peasnă este inspirată dintr-una din cântările Vechiului sau Noului Testament. Peasna a doua este inspirată din Cântarea lui Moise și este o cântare de pocăință. Din acest motiv ea lipsește din celelalte canoane de la slujbele oficiate în alte perioade ale anului bisericesc. Canonul Sfântului Andrei Criteanul are peste 250 de tropare și se citește în prima săptămână a Postului Mare, în cadrul Pavecerniței, timp de patru zile. Încununează această slujbă de seară prin chemarea la pocăință. Smerenia la care ne cheamă Biserica în Postul Mare, alături de căința pentru păcatele săvârșite sunt puse în relație cu diferite evenimente din istoria biblică sau cu diferite momente de binecuvântare cerească. Există un dialog extraordinar între noi și Dumnezeu, pentru că Îl chemăm în rugăciune cu stihul repetat după fiecare tropar: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. În săptămâna a cincea din Postul Mare, Canonul se va citi în întregime în miercurea din acea săptămână, când cele patru părți citite acum, în cele patru seri din prima săptămână, vor fi grupate într-o singură alcătuire”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Slujbe în eparhia Vadului, Feleacului și Clujului

În prima zi din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Cluj-Napoca, iar Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârșit în Catedrala mitropolitană slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la finalul căreia a adresat un cuvânt duhovnicesc.

Ieri, 4 martie, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Parohia „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, iar PS Episcop Vasile Someșanul a slujit în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor.

Astăzi, 5 Martie, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va săvârși, de la ora 17:00, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite în Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Sânnicoară, județul Cluj, iar PS Episcop Vasile Someșanul, va oficia, de la ora 17:00, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite și Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Florești.

Comentarii Facebook


Știri recente