Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Catedrala episcopală din Caransebeș

În săptămâna a V-a a Postului Sfintelor Paşti, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş a fost oficiată slujba Canonului cel Mare. Astfel luni, 23 martie, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Utrenia sau Denia la orele serii, în cadrul căreia a fost citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. La slujbă au participat un număr mare de credincioşi din localitate, precum şi elevii seminariști şi studenţii teologi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş. Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

La finalul slujbei părintele secretar Casian Rușeț a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a arătat sensul adevăratei pocăințe: „În cadrul Canonului s-au pus în fața ochilor noștri duhovnicești mai multe timpuri de pocăință, pocăința poporului celui vechi, pocăința poporului celui nou și în final ni s-a pus în vedere că toate aceste tipuri de pocăință trebuie să devină modele pentru propria noastră pocăință. Există o întristare a omului, dar care nu trebuie să aducă suferință, ci trebuie să aducă pocăință. Așadar dacă ne întristăm să ne pocăim pentru întristarea păcatelor noastre și prin pocăiță nu Îl vom mai supăra pe Dumnezeu și nu Îl vom mai lăsa singur, acesta fiind și sensul pocăinței pe care ni-l evidențiază și Canonul Sf. Andrei Criteanul, care rămâne în acest miez al Postului Mare și în sufletele noastre, un chip al pocăinței, al smereniei și o nădejde a Învierii”.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de luni, din a V-a săptămână, canonul a fost citit integral.

Comentarii Facebook


Știri recente