Când pietrele vorbesc, dau mărturie despre Mântuitorul și mărturisitorii Lui: PS Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, care l-a cinstit pe Sf. Efrem cel Nou, având în patrimoniu un fragment din moaștele sale. „Pomenirea de astăzi ne vorbește, iubiți credincioși, și despre tăcerea sau vorbirea pietrelor”, a spus ierarhul.

„În multe locuri din lume – la Muntele Athos, la Ierusalim, dar și în alte locuri, chiar și la noi, s-au descoperit morminte vechi și moaște de sfinți tăinuite prin lucrarea lui Dumnezeu, care au arătat că Dumnezeu nu uită niciodată.”

Dacă în perioada de început a Bisericii a curs mult sânge, la fel de mult sânge a curs și de la începutul veacului al VII-lea până în vremea noastră, a subliniat Preasfinția Sa.

Sf. Efrem cel Nou a fost cinstit vineri, 5 mai 2023, la Mănăstirea Radu Vodă din București. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„De la frumoasa viețuire a Irinei, care s-a numit mai întâi Penelopa și care a primit de la Episcopul Efesului, la botez, numele de Irina, sau Cea Plină de Pace, până la martiriul unui sfânt foarte cunoscut și iubit în Biserica Ortodoxă, Sf. Efrem cel Nou, au trecut 1300 de ani”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Sf. Efrem îi reprezintă pe acei oameni – monahi, sau care și-au dus viața prin cetăți – care nu au cedat în fața vreunei presiuni, în fața incursiunilor, a năvălirilor, a unor nedreptăți, a unor încercări, a unor curente, a unor atitudini neprietenoase pe care le-au întâlnit”, a continuat ierarhul.

„Statisticile spun că cea mai persecutată religie este religia creștină. Mor atât de mulți creștini și în vremea noastră și despre unii aproape că nici nu se știe.”

„Strigătul” pietrelor

„Când a intrat în Ierusalim, Mântuitorul a fost certat de către mai-marii Templului pentru faptul că oamenii L-au primit cu ovații, cu multă bucurie”, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Mântuitorul a replicat: Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga.

PS Timotei Prahoveanul a oficiat vineri, 5 mai 2023, Sf. Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, în ziua de pomenire a Sf. Efrem cel Nou. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Este un astfel de strigăt al pietrelor, cum s-a întâmplat și la Mănăstirea de pe Muntele Neprihăniților în jurul anului 1950, când pietrele au vorbit și când mormintele s-au deschis și s-au aflat moaștele acestui mare mărturisitor care, de atunci până acum, face atât de multe minuni.”

Ierarhul a mai subliniat că cei mai mulți pelerini de la mănăstirile Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou „sunt români, deși, în ultima vreme, în aceste locuri vin creștin din diferite locuri ale lumii, din toată Europa, din America, din Australia, Noua Zeelandă și așa mai departe”.

Pomenirea unui ctitor: Mitropolitul Nifon Rusailă

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a menționat că vineri a fost și pomenirea trecerii la cele veșnice a Mitropolitului Nifon Rusailă, ctitor al Mănăstirii Radu Vodă și al Seminarului Teologic Ortodox din Capitală.

Mitropolitul primat Nifon Rusailă a fost pomenir vineri, 5 mai 2023, la Mănăstirea Radu Vodă din București,. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„A fost ctitor al Bisericii din multe puncte de vedere și a lucrat și el în vremuri grele, aducându-și aminte și atunci, cum ne aducem și noi aminte, de cuvintele Mântuitorului: Dacă pe Mine M-au prigonit, și pe noi vă vor prigoni”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Închinăm, așadar, rugăciunea noastră, sfinților bineplăcuți Lui și celor care au urmat cuvintele Evangheliei și îi rugăm pe acești sfinți mărturisitori, martiri, numiți și neomartiri, sau nou-mucenici, să privească către cei care îi cinstesc”, a încheiat Preasfinția Sa.


Liturghia a fost urmată de parastasul ctitorilor, la care a fost pomenit Mitropolitul Nifon Rusailă, Președintele Divanului Ad-hoc din București (1857) și al Adunării elective care l-a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859), înfăptuind astfel Unirea Principatelor Române.

Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou a început în ajun la Mănăstirea Radu Vodă, cu o procesiune cu moaștele Sfinților Efrem cel Nou și Nectarie.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente