Când însetăm de Dumnezeu, să Îl căutăm în Casa Lui: PS Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit marți la Patriarhie despre modul, respectiv, locul în care Îl putem întâmpina pe Dumnezeu.

„Biserica este locul unde și noi, ca Dreptul Simeon și  Prorocița Ana, Îl putem întâlni și întâmpina pe Dumnezeu”.

„Îl căutăm în Casa Lui care este Biserica cea plină de Sfânta Treime. Aici noi ne întâlnim cu Dumnezeu și, spre deosebire de momentul de acum 2.000 de ani sărbătorit astăzi în Biserică, Dumnezeu este cel Care ne primește și ne întâmpină”, a afirmat Preasfinţia Sa în ziua Întâmpinării Domnului.

„Ca oameni știm că atunci când căutăm pe cineva, locul cel mai sigur în care Îl putem afla este Casa Lui. De aceea, atunci și noi când însetăm de Dumnezeu, când dorim să-L aflăm, să punem înaintea Lui grijile și bucuriile vieții noastre”, a mai spus Episcopul vicar patriarhal.

PS Varlaam Ploieşteanul rostind o rugăciune în timpul Sfintei Liturghii. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Episcop a oficiat Sfântat Liturghie în 2 februarie 2021 la Catedrala Patriarhală. El a subliniat că Dreptul Simeon și Prorocița Ana sunt exemple de viaţă sfântă şi factori motivatori în a cultiva mereu o relație strânsă cu Biserica și cu cel care locuiește în Biserică: „Dumnezeu cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”.

Un mod concret de întâmpinare a lui Dumnezeu este Taina Sfintei Împărtăşanii.

„Noi în Biserică nu Îl primim doar în brațele noastre cum L-a primit oarecând Dreptul Simeon pe Cel Care ține în brațele sale toată făptura, întreg Universul, ci El Se smerește binevoind să intre chiar în mădularele noastre prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său, prin acestea El intrând, așa cum mărturisim în rugăciunea de dinainte de Împărtășire”.

Credincioşii în rugăciune la slujba de Întâmpinarea Domnului. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Un alt mesaj a Evangheliei citite de Întâmpinarea Domnului este acela de a fi ascultători și împlinitori ai Legii lui Dumnezeu, așa cum Fiul lui Dumnezeu, Însuși Dătătorul Legii, a ascultat în duh și în literă de această Lege, pe care el avea să o desăvârșească prin predicarea Împărăției Cerurilor.

„Așa cum El S-a supus tuturor prevederilor Legii Vechi care doar vorbea despre El, așa și noi trebuie să împlinim în viața noastră toate poruncile pe care Hristos ni le-a lăsat spre împlinirea lor, pentru slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire”.

„Învățăm din Evanghelie cât de importantă este viața trăită în Duhul Sfânt și cu frică de Dumnezeu și cât de importantă este legătura noastră cu Biserica lui Dumnezeu pe care trebuie să o cultivăm în fiecare zi a vieții noastre ca în fiecare zi a vieții noastre să trăim bucuria întâmpinării și întâlnirii lui Hristos”, a concluzionat PS Varlaam Ploieşteanul.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente