Când Hristos ne cere să ne lepădăm de sine, nu ne cere să renunțăm la identitatea noastră: Explică PS Varlaam

Prima dintre cele trei condiții pentru urmarea lui Hristos cerute în textul evanghelic al Duminicii Sfintei Cruci este lepădarea de sine. „Sinele este un termen foarte complex”, a spus duminică la Catedrala Patriarhală Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Sinele reprezintă întreaga noastră personalitate cu lucrurile bune și rele, înseamnă universul nostru interior”, a adăugat Episcopul vicar patriarhal.

„Sinele poartă amprenta faptului că am fost zidiți de Dumnezeu și de aceea există în noi dorința după viața veșnică, dorința de a fi în comuniune cu Dumnezeu și semenii. Însă, moștenind o natură căzută de la strămoșii noștri Adam și Eva, sinele nostru se află într-un permanent război duhovnicesc între ceea ce este dumnezeiesc în el și ceea ce este pământesc, ceea ce este căzut, supus încercărilor și ispitelor”.

„De aceea, când Hristos ne cere să ne lepădăm de sine, nu înseamnă că ne cere să renunțăm la identitatea noastră, la specificul nostru, ci la ceea ce este întunecat, ceea ce este căzut, ceea ce este egoist în persoana noastră ca să transformăm persoana noastră din una individualistă într-una jertfelnică, care caută comuniunea cu Dumnezeu și cu semenii”.

„Lepădarea de sine înseamnă părăsirea omului celui vechi – cum se exprimă Sfântul Apostol Pavel, omul păcatului. Să lepădăm toată această povară a moștenirii strămoșești întunecate și să ne îmbrăcăm din momentul Botezului în omul cel nou, în omul luminii, în omul care strălucește prin credință și prin faptele bune săvârșite”.

Mai departe, ierarhul a trecut la condiția a doua cerută pentru urmarea lui Hristos – luarea crucii – care se referă la asumarea greutăților vieții cu bucurie și cu credința că această povară nu o ducem singuri, ci împreună cu Hristos, dar și la punerea noastră în slujba celorlalți.

Cea de-a treia condiție în acest demers „este însăși plecarea după Hristos, adică trăirea vieții potrivit învățăturii Lui”, a subliniat PS Varlaam și a oferit ca modele în acest sens pe cei 12 Sfinți Apostoli care „de îndată au lăsat toate și I-au urmat”.

„Este o pildă, pentru ca și noi la chemarea Evangheliei de azi să lăsăm toate grijile acestea, care nu ne sunt necesare, nu ne îmbogățesc duhovnicește, ne consumă energia, care ne ocupă tot timpul și să-I urmăm Lui Hristos. Nu în pustiu, nu în lucruri anevoioase, ci să-I urmăm ascultând cuvântul, împlinind voia Lui și trăind în societatea în care ne aflăm potrivit învățăturii Sfintei Sale Evanghelii”.

„De ce trebuie să facem acest lucru? Pentru că prin el dobândim viața veșnică și prin împlinirea Legii lui Hristos noi dăm sens și vieții noastre pământești”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Urmărește predica integral, în transmisiunea Trinitas TV:


Foto: arhivă ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente