Cancelarie, bibliotecă și clopotniță nouă la parohia craioveană Harșu

Biserica „Sfinții Ioachim și Ana” – Harșu, din Craiova, se numără printre cele mai de seamă lăcașuri de închinare din Oltenia. Luna aceasta, alături de inestimabilul patrimoniu de care parohia dispune, s-a adăugat o frumoasă capelă multifuncțională, sfințită de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și închinată Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia craioveană Harșu este unul din puținele locuri din Cetatea Băniei unde tradiția și înnoirea se împletesc într-un dialog armonios. În sprijinul numeroaselor proiecte în derulare, între care este de-ajuns să amintim de „Serile Harșu” sau de preocupările credincioșilor de aici pentru lectură, s-a ridicat o frumoasă capelă dotată cu tot necesarul pentru împlinirea mai multor necesități parohiale.

Un proiect pentru parohienii Bisericii Harșu

Preotul Viorel Dică, parohul bisericii și consilier patrimoniu-construcții în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a fost sufletul acestui proiect. Alături de membrii Consiliului parohial și mai mulți oameni de bine, s-a ostenit aproape un an de zile pentru desăvârșirea lucrării. Drumul până la final nu a fost deloc ușor, fiind presărat de multe ori cu ispite și încercări. Dincolo de acestea, parohienii de la Harșu și preotul lor nu au dat niciodată înapoi, ci au căutat împreună cele mai bune soluții pentru finalizarea lucrului început.

Ideea și totodată necesitatea ridicării unui așezământ parohial în curtea Bisericii Harșu s-a născut din dorința de „a face ceva pentru Dumnezeu și pentru credincioșii care ne trec pragul”, așa cum spune pr. Viorel. „Cunoscând foarte bine viața parohiei în care slujesc, mi-a fost foarte ușor să-mi dau seama de ce au nevoie și de ce își doresc credincioșii care se roagă aici. În acest sens am dorit cu tot dinadinsul ca lucrarea noastră să fie de folos tuturor celor care vin aici să-și plece genunchii. De aceea, fiecare element din acest ansambul are rolul și utilitatea sa. Clopotnița cea veche deja devenise improprie pentru serviciile noastre. În felul acesta ne-am gândit că ansamblul nostru trebuie să cuprindă în primul rând o construcție de acest fel. În vechea clopotniță aveam două clopote de care am încercat să profităm la maximum, pe cel mare mutându-l în clopotnița cea nouă, iar pe cel mic așezându-l pe un frumos suport în curtea bisericii, alături de toacă, pentru a păstra o veche tradiție de a noastră. Al doilea element din ansamblul nostru este capela de sub clopotniță. Inițial am dorit să înființăm o școală de vară, însă ne-am dat seama că ne este mai de folos în această formă. Cancelaria și biblioteca se află în același spațiu, gândindu-ne la colecția noastră de carte bisericească, care dintotdeauna a fost la dispoziția credincioșilor noștri. În felul acesta, am reușit să punem la dispoziția iubitorilor de lectură materialul necesar consolidării teologice și duhovnicești, suplimentar orelor de cateheză pe care le organizăm periodic. Nu în ultimul rând țin să amintesc de spațiul destinat arhivei parohiale, pe care am dorit-o neaparat prezentă aici, într-un loc adecvat de păstrare și conservare”, mai spune pr. Dică.

„Îi mulțumim neîncetat lui Dumnezeu pentru darurile Sale”

Bucuria ridicării acestui ansamblu a fost deplină odată cu slujba de sfințire, săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, în data de 3 februarie a acestui an. „Rodul muncii noastre este închinat în primul rând lui Dumnezeu, Căruia îi mulțumim neîncetat pentru darurile Sale cele bogate pe care le revarsă nemijlocit asupra noastră. În al doilea rând, aș dori să le mulțumesc membrilor Consiliului parohial și credincioșilor care mi-au fost de la început alături în desăvârșirea acestei lucrări, precum și tuturor celor care de aproape sau de departe au venit, cu sufletul deschis, și au miluit din puținul lor parohia noastră. Nu în ultimul rând, dorim a mulțumi Părintelui nostru Mitropolit pentru sfatul și povața cu care întotdeauna ne-a întărit în osteneala noastră”, conchide pr. consilier Viorel Dică.

Comentarii Facebook


Știri recente