Canada | Vizită pastorală a PS Ioan Casian în Edmonton

Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a oficiat în perioada 19-21 mai 2017 o vizită pastorală în comunitatea românească din Edmonton, Canada, transmite Alexandru Popovici din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Itinerariul pastoral a debutat vineri, 19 mai 2017, când Preasfinția Sa a vizitat Newman Theological College al Arhiepiscopiei Romano Catolice din Edmonton. Din delegația însoțitoare au făcut parte: vicarul administrativ, părintele George Bazgan de la parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Edmonton, părintele Mircea Panciuk de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Boian, Alberta, și Protopopul pentru Vestul Canadei.

Delegația a fost întâmpinată de Jason West, președintele colegiului, care a făcut o scurtă prezentare a acestei instituții de învățământ teologic, oferind, apoi, un tur al complexului.

Gazda turului a fost interesată de structura și organizarea parohiilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei. În cadrul vizitei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oferit un interviu pentru revista Arhiepiscopiei, Western Catholic Reporter.

În seara aceleași zile, Preasfinția Sa a oficiat Taina Sfântului Maslu în Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Edmonton, după care a ținut un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

În data de 20 mai 2017, Preasfințitul Părinte Ioan Casian s-a întâlnit cu un grup de credincioși ai parohiei Sfinții Împărați, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri. În cadrul întâlnirii, Preasfinția sa a oferit lămuriri în ceea ce privește Sinodul Pan-Ortodox din Creta.

Seara, la orele 18:00, Preasfinția Sa a săvârșit Vecernia cu Litie a hramului parohiei gazdă. În omilia rostită, Preasfinția sa a vorbit credincioșilor despre Sfinții Împărați Constantin și Elena, accentuând rolul lor de protectori ai credinței creștine.

Duminică dimineața, în ziua sărbătoririi Sfinților Împărați, Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu tradiționala pâine și sare în biserica sfințită în urmă cu 45 de ani, la 21 mai, 1972. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat registrul de icoane, recent realizat, având în mijloc icoana Adormirii Maicii Domnului.

Din soborul slujitor au făcut parte: părintele paroh George Bazgan, părintele Mircea Panciuk, părintele Lucian Moldovan de la Calgary și diaconul Severian Constantin Irina de la parohia gazdă.

În continuarea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii parohiei și ai bisericii, precum și pentru cel de curând adormit întru Domnul, preotul Ioan Jifcu de la Timmins, Ontario.

La final, a fost prezentat un scurt istoric al parohiei, susținut de fotografii din trecutul comunității și un program de poezii și ghicitori oferit de copiii de la Școala duminicală.

Comentarii Facebook


Știri recente