Campanie de „Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin”, derulată în satul ilfovean Şindriliţa

În cadrul celei mai noi Campanii de „Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin”, mai multe femei din în satul ilfovean Şindriliţa au efectuat în mod gratuit testul Babeş-Papanicolau.

Campania a fost derulată de Institutul Oncologic din Bucureşti şi voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Ce este testul Babeş-Papanicolau

Alături de controlul ginecologic, testul Babeş-Papanicolau reprezintă cea mai importantă investigație medicală ginecologică pe care orice femeie trebuie să o facă în fiecare an.

Prin acest simplu test se pot identifica infecții sau celule cervicale anormale care se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt depistate la timp.

Particularităţi campanie Şindriliţa

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a menţionat că acţiunea a fost una reuşită datorită sprijinului oferit de preotul paroh din localitate.

„Preotul din localitate a mobilizat foarte bine femeile de aici. Doamnele au adresat foarte multe întrebări, aflând astfel răspunsuri la lucrurile pe care nu le ştiau şi au aflat cât de important este acest test Babeş-Papanicolau”.

Acelaşi lucru a fost confirmat şi de dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului Screening de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB).

„Sunt bucuros că pe un frig de -5 grade Celsius femeile s-au prezentat la investigaţia pentru cancerul de col uterin, oferită gratuit de Ministerul Sănătăţii, într-un număr destul de mare, datorită colaborării preotului din comună care practic a mers din casă în casă pentru a le anunţa de acţiunea noastră”.

Dr. Virgiliu Prunoiu a mai subliniat şi efectele colaborării cu Patriarhia Română în această campanie.

„Dacă în anul 2017 nu am avut nicio recoltare pentru Babeş-Papanicolau la Institutul Oncologic, după semnarea protocolului cu Patriarhia Română am avut anul trecut 340 de paciente recoltate, din păcate la 37 dintre ele am găsit şi leziuni care necesitau investigaţii suplimentare”, a spus coordonatorul Programului Screening de la Institutul Oncologic Bucureşti.

Potrivit dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar ginecologie oncologică, „este foarte important ca aceste femei să efectueze testul Babeş-Papanicolau, mai ales că unele nu l-au făcut niciodată, altele au făcut în ajun de a naşte copilul şi de atunci au trecut nişte ani buni şi nu s-a mai repetat testul”.

„Faptul că putem preveni un cancer de col uterin este foarte important şi ne bucuram ca sunt receptive si se prezinta la acest screening”, a mai precizat Dr. Cristina Şaptefraţi.

Rezultate

În primele două luni ale acestui an, 71 de persoane au fost testate în cadrul campaniei de „Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin”.

Concret, de la debutul campaniei, medicii care se deplasează în teritoriu au recoltat testul Babeş-Papanicolau pentru 411 femei, alte zeci de persoane au fost consiliate de medicii specialişti din cadrul IOB, pe diverse alte probleme de sănătate. Deşi anumite persoane nu au îndeplinit condiţiile necesare recoltării testului Babeş-Papanicolau, acestea au fost consiliate conform fiecărui caz în parte.

Acțiunea socială a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente