Campania “Sănătate pentru sate” merge mai departe, în satele Șindrilita și Găneasa

Campania Sănătate pentru sate a ajuns la cea de a treia acțiune. Dacă până acum medicii, asistenții medicali şi voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au ales câte un sat în care au oferit consultații, astăzi, 26 septembrie 2015, echipa de voluntari a mers în două sate din comuna Găneasa, județul Ilfov, respectiv Șindrilita și Găneasa.

Numărul voluntarilor a crescut faţă de săptămânile trecute, astăzi venind 40 de cadre medicale, 15 medici specialiști, 20 de asistenți medicali, 3 profesori ai Şcolii Postliceale Sanitare Carol Davila. Şi numărul pacienților a crescut considerabil, aproximativ 200 de locuitori ai celor două sate s-au prezentat la cabinetele medicale.

Pentru comunitățile din Șindrilita și Găneasa, medicii voluntari au readus speranța şi bucuria oamenilor nevoiași. Medicii au diferite specializări: stomatologie, recuperare medicală, medicină generală, diabet și nutriție, psihiatrie pediatrică, reumatologie, ecografie abdominală și oftalmologie.

Părintele Protopopescu Constantin, Parohul din satul Șindrilita, comuna Găneasa, județul Ilfov, Protopopiatul Ilfov Nord, s-a declarat fericit pentru comunitatea pe care o păstorește, deoarece acțiunea s-a desfășurat în această zi aici.

“Ne bucurăm foarte mult ca aceasta campanie, «Sănătate pentru sate» a ajuns şi în parohia noastră pentru că aici sunt mulţi locuitori cu posibilităţi materiale scăzute şi din această cauză, de cele mai multe ori, grija pentru sănătate este lăsată pe ultimul loc. Sunt 220 de familii numeroase, aproximativ 900 de locuitori, jumătate din aceştia fiind bătrâni. În momentul în care au aflat că vor veni medicii voluntari cei mai mulți au fost încântați. Considerăm că pe lângă doctorul sufletesc pe care îl găsesc întotdeauna la biserică, prezenţa doctorilor trupești în tinda bisericii este de un real folos pentru toți”.

Părintele Țugui Nicolae Mădălin, Parohul din satul Găneasa, Protopopiatul Ilfov Sud, a declarat că în comunitatea pe care o păstorește sunt aproximativ 200 de familii, cu posibilități materiale modeste, unii dintre aceștia nu își permit sa cumpere nici medicamentele pe care oricine trebuie sa le aibă în casă, banalul paracetamol sau o aspirină.

“Majoritatea bătrânilor sunt pensionari cu venituri foarte scăzute, tinerii lucrează, dar pentru bătrâni este foarte greu. Am fost anunțat marți, de la București, ca medicii vor ajunge la noi în sat şi am mobilizat câteva doamne din comitetul parohial să anunțe în sat că sâmbătă la ora 09:00 va ajunge echipa de medici. Au fost foarte mulți săteni care s-au prezentat încă de dimineață la cabinetul medical de aici din Găneasa. Pe parcursul zilei am mai mers din casă în casă pentru a ne asigura că toată lumea știe să vină la controlul medical gratuit. Mulți bătrâni au venit pentru ecografii şi EKG-uri, s-au bucurat ca nu a trebuit să stea la rând, să aștepte pe holurile spitalelor pentru o analiză”.

Cristian Cristina, profesor instruire practică la Şcoala Postliceală Sanitară Carol Davila din București a venit însoțită de doi profesori care au participat şi săptămâna trecută. Aceștia sunt Costache Cristina şi Mihai Anca, alături de 21 de elevi.

“În primul rând şcoală noastră este şi un educator pentru sănătate. Deviza şcolii este «educație pentru sănătate !». Noi nu formăm doar asistenți medicali, noi formăm şi educatori. Prin aceste acțiuni elevii pot să învețe, dar nu aceasta este motivația principală, ci cred că elevii noștri sunt aici pentru a ajuta. Au venit aici din dragoste pentru oameni, din dragoste pentru meseria lor, cine nu iubește oamenii nu are cum să fie un asistent bun. În sprijinul acestor afirmații stă şi faptul că la această acțiune au participat şi elevi de anul I care nu știu foarte multe lucruri, dar aici învață. Aceștia au ales să își petreacă timpul liber în folosul comunității”.

Moldovan Cristian Petre, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, s-a implicat în organizarea campaniei încă de la primele ediții.

“Prima dată mi-a vorbit despre acest proiect Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, m-a întrebat dacă vreau să mă implic şi imediat am acceptat. Mi s-a părut o provocare, mai ales că îmi doresc să îi ajut pe cei de lângă mine. Şi în anii trecuți m-am implicat în activități educaționale, tot ca voluntar. Să faci voluntariat este, după părerea mea, cel mai frumos şi bun lucru. Să îi poți ajuta pe cei de lângă tine, să vezi că le poți întinde o mână de ajutor, fără să aștepți nimic în schimb este ceea ce Dumnezeu așteaptă de la noi. Iar binele pe care îl facem semenilor se întoarce atunci când nici nu ne așteptăm. Echipa de medici şi asistenți medicali este tânără, plină de entuziasm, iar eu am ce învăța de la ei, de fiecare dată”.

Campania Sănătate pentru sate a demarat pe 12 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, în urma Protocolului de colaborare, semnat în data de 03 septembrie 2015, între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătății. Programul este destinat persoanele defavorizate din mediul rural, cu nivel educațional redus, cazuri sociale.

Până acum au beneficiat de asistenţă medicală gratuită aproximativ 500 de oameni, dar sperăm ca numărul acestora va creşte. 30 de cadre medicale participă constant la acțiunile campaniei Sănătate pentru sate.

Comentarii Facebook


Știri recente