Campania „Sănătate pentru sate” la Filipeștii de Târg, județul Prahova

Locuitorii din comuna Filipeștii de Târg din județul Prahova au beneficiat sâmbătă, 02 iulie 2016, de consultații medicale gratuite.

Campania „Sănătate pentru sate” organizată de Patriarhia Română prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns ieri în comuna Filipeștii de Târg. Mai mult de 30 de medici, asistenți medicali și voluntari și-au petrecut ziua în cadrul cabinetului medical amenajat în școala din localitate unde au oferit gratuit consultații medicale de specialitate pentru 150 de pacienți.

Beneficiarii au primit sfaturi cu privire la  prevenția bolilor de endocrinologie, diabet și boli de nutriție, psihiatrie adulți, psihiatrie, pediatrică, cardiologie (3 medici), reumatologie, kinetoterapie, pediatrie, medicină internă și stomatologie.

Voluntarii au fost așteptați și întâmpinați de Părintele Botescu Gabriel, parohul Bisericii Filipeștii de Târg.

Astăzi, ne-am bucurat de prezența medicilor, asistenților și voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. De prezența lor au beneficiat toate categoriile de vârstă, simțind astfel prezența Bisericii, dar și a acțiunii medicilor spre menținerea sănătății trupești. Această campanie reprezintă un prilej deosebit pentru persoanele cu venituri mici sau fără posibilitatea deplasării la cabinetele de specialitate din orașele învecinate, a mărturisit Părintele Botescu Gabriel.

Bucuroasă de reușita campaniei, dr. Camelia Diaconu (cardiologie și medicină internă) a mărturisit la finalul acțiunii:

În localitatea Filipeștii de Târg am găsit mulți pacienți cu boli cardiovasculare, mai ales hipertensiune arterială și boală cardiacă ischemică. Mulți dintre pacienți au prezentat valori mari ale tensiunii arteriale, deși se aflau sub tratament. Este necesară însă o monitorizare mai bună a valorilor tensiunii în ambulator. Acțiunea de azi a fost foarte reușită, mulți dintre locuitori beneficiind de consultații de specialitate, prin grija părintelui Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, inițiatorul Campaniei «Sănătate pentru sate».

Taciu Simona, medic specializat în psihiatrie pentru adulți, a avertizat cu privire la multiplele conflicte iscate în familii din motive diverse legate de gospodărie și care au ca și consecință numeroase boli:

Neînțelegerile casnice combinate cu lipsa comunicării sau dificultății de comunicare cu partenerul de viață sunt adesea percepute ca «singurătate» devenind în timp factor de risc în apariția tulburărilor anxioase și depresive.

Referitor la tulburările psihice și psihologice la copii, dr. Tocaci Georgiana-Alina, specialist în psihiatrie pediatrică, a declarat:

Majoritatea patologiilor întâlnite aici sunt tulburările anxioase, întârzierile în dezvoltarea limbajului expresiv, întârzieri în deprinderea achizițiilor școlare și greșelile educaționale. Au fost și câteva cazuri mai dificile care au fost orientate către centrele de specialitate pentru tratament și psihoterapie. Mediul familial dezorganizat, expunerea prelungită la televizor/ tableta, dificultățile de relaționare socială, bullying-ul din școli, toate afectează dezvoltarea psihoemoțională a copiilor.

Deși este vară și muncile agricole sunt în toi, o mulțime de pacienți ne-au așteptat la școala din Filipești cu căldura și speranța cu care deja ne-am obișnuit.  Am consultat 28 de pacienți, adulți și copii, cu probleme endocrinologice și metabolice. De remarcat că mulți dintre ei au spus că le este greu să ajungă să fie văzuți de un specialist sau să își facă investigații ori analize de laborator. Vizita noastră a fost fără îndoială binevenită, mai ales pentru aceștia”, a mărturisit dr. Cristina Spiroiu – medic endocrinolog.

Educația tinerilor, cu precădere a copiilor, și convingerea lor că a preveni o boală este mult mai important decât a o trata, au fost teme aduse în discuție de Anca-Maria Gentimir, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: „Campania de astăzi a fost una reușită. Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de copii așteptau nerăbdători să facă «o vizită» la medicul pediatru. Un lucru deosebit de important a fost numărul mare de copii care au venit astăzi,  dar și ospitalitatea și căldura cu care am fost primiți. M-a impresionat legătura strânsă dintre oficialitățile locale, școala și cei doi preoți din comună”.

Având în vedere acest proiect pilot organizat și susținut de Patriarhia Română, prin Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru și Ministerul Sănătății, consider că este un beneficiu major pentru comunitățile în care se desfășoară aceste activități. Pune accent pe importanța sănătății și faptul că în comunitățile rurale lipsa medicilor specialiști determină cetățenii să ajungă mai greu către Spitalele Municipale/Centrele Municipale unde pot beneficia de aceste servicii. În calitate de primar al localității Filipeștii de Târg, împreună cu preotul paroh din satul Filipeștii de Târg, Botescu Gabriel, profesorul de Religie Preda Maria și profesorul de limba română Rățoi Elena, am încercat să susținem această campanie, pentru a contribui la sănătatea locuitorilor comunei. Drept mulțumire pentru serviciile oferite de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, am organizat o vizită la Conacul Cantacuzinilor «Pană Filipescu» (1650), obiectiv turistic UNESCO, de clasa A, cel mai reprezentativ din zonă”, a conchis Manole Aurelian, primarul comunei Filipeștii de Târg.

Partenerul campaniei, Carrefour România, a oferit și de această dată pacienților, pachete cu produse de igiena orală.

Comentarii Facebook


Știri recente