Campania „Sănătate pentru sate”: beneficiarii ultimei ediţii din acest an au fost localnicii din Cioceni, jud. Prahova

Ultima ediţie din acest an a Campaniei Sănătate pentru sate a fost marcată sâmbătă, 26 noiembrie 2016. Un prim bilanț pe 2016 arată că peste 3.500 persoane din comunități greu accesibile au beneficiat de consultații de specialitate, oferite gratuit de voluntari.

Astăzi, 30 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 14 medici, 10 asistenți medicali și personal auxiliar, s-au prezentat în localitatea Cioceni, județul Prahova.

Peste 100 persoane au fost consultate de medici având specializări în: diabet și boli de nutriție, pediatrie, medicină internă – EKG, imagistică-ecografie, medicină generală, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, dermatologie, kinetoterapie, stomatologie și gastroenterologie.

O zi binecuvântată! Un frumos parteneriat încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, de care am beneficiat și noi astăzi cei de la Cioceni. După ce toată săptămâna ne-am îngrijit de suflet prin Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, astăzi ne-am îngrijit de trup. Niște oameni extraordinari, medici, asistenți, voluntari, au făcut în așa fel încât ne-au mângâiat și sufletul și trupul. Mulţumim!, au fost cuvintele de recunoștință ale Părintelui Dumitru Lazăr ce slujește la Parohia Cioceni.

Prețul mare la medicamente și tratamente, în comparație cu veniturile lunare ale familiilor din localitate, au dus la apariția mai multor boli și probleme stomatologice. De aceea, dr. Andreea Georgescu a adus din nou în discuție importanţa prevenției și a informării.

În cadrul acțiunii de astăzi am consultat atât adulți cât și copii. Copiii fuseseră instruiți într-o acțiune anterioară cu privire la modul de efectuare a igienei orale și acum am făcut în principal o evaluare a stării de sănătate orală. În ceea ce privește pacienții adulți, am constatat că există probleme destul de grave, mulți dintre aceștia neavând acces la tratamente stomatologice din cauza costurilor ridicate.

Au beneficiat de consultații gratuite și persoanele cu afecțiuni gastrice. Nu doar o alimentație nepotrivită poate conduce la boli ale stomacului, ci și stresul, dieta necorespunzătoare, alcoolul, tutunul, anumite medicamente.

Specialist în aceste boli este doctor gastroenterolog Camelia Sărăteanu care a declarat: Pacienţii consultați astăzi sufereau de afecțiuni hepatice în diferite stadii: steatoză hepatică, steatohepatită, hepatite VHB, VHC. De asemenea, patologie gastrică (mese neregulate, bogate în alimente grase, zahăr, sare). Foarte mulți dintre aceștia nu s-au adresat niciodată unui medic specialist şi nu au efectuat analize medicale în ultimii ani.

Dr. Tocaci Georgiana – Alina, medic specialist psihiatrie pediatrică, a subliniat următoarele: Majoritatea copiilor consultați aici au fost cu dezvoltare cognitivă adecvată vârstei, iar ca patologii au avut dislalii, tulburări de adaptare la un factor de stres și greșeli educaționale. Lipsa unui consilier școlar, a noțiunilor de psihoeducaţie, precum și a presiunilor părinților asupra copiilor pot duce în timp la dezechilibre psihoemoţionale (anxietate, depresie).

De cealaltă parte, şi adulţii au avut parte de un medic specialist psihiatrie adulţi.

Cea mai frecventă afecţiune psihiatrică în Comuna Cioceni a fost tulburarea depresivă. Atât decesul partenerului de viaţă, cât şi plecarea copiilor în străinătate au dus la dezechilibre psiho-emoţionale cu repercusiuni asupra vieţii de zi cu zi.  Pacienţii au fost foarte receptivi şi au acceptat tratamentul de specialitate, a spus dr. Taciu Simona.

Carrefour România a oferit pachete cu produse de igienă şi dulciuri localnicilor care au venit la consultaţii şi au dovedit că se îngrijesc de trupul şi sănătatea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente