Campania „Sănătate pentru Sate” ajută copiii din familiile defavorizate să se integreze în societate

În urma acţiunii din 10 octombrie 2015, parte a Campaniei Sănătate pentru sate, desfăşurată în comuna Nuci, judeţul Ilfov, medicii voluntari au descoperit câteva cazuri, în rândul micuţilor pacienţi, cazuri care le-au atras atenţia şi de care s-au ocupat amănunţit.

Şase copii cu vârste între 1 şi 14 ani erau suspecţi de TBC, malformație a timpanului și afecţiuni cardiace. Fiind vorba de copii, medicul care s-a ocupat ca aceste cazuri să fie investigate amănunţit este Dl. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul Marie Curie, medicul cunoscut de toţi părinţii drept îngerul copiilor.

Acesta a ţinut legătura cu părinţii şi preoţii din cele trei parohii ale localităţii Nucu, de care aparţin familiile acestor copilaşi.

Ieri, 29 octombrie 2015, preoții Cristian Alexandru Țimpău, parohia Merii Petchii, Dan-Marian Ștefan, parohia Sudiți și Gheorghe Nuță Popescu, parohia Nuci, Protopopiatul Ilfov-Nord, au însoţit copiii la spitalul din Bucureşti.

Investigaţiile au durat pe parcursul întregii zile, dar în final vestea că niciunul din micuţi nu se află în stare gravă a venit ca o recompensă pentru eforturile depuse de medici şi preoţi.

Un băieţel în vârstă de 2 ani necesită îngrijiri suplimentare, deoarece în cazul său este vorba de reconstituirea timpanului drept.

Dl. Dr.Cătălin Cîrstoveanua declarat că toţi cei 6 copilaşi sunt în afara pericolului: “Nu au nicio boală gravă, practic sunt sănătoși, dar trebuie îngrijiți și hrăniți corespunzător. Sunt la vârsta la care organismul se dezvoltă şi este important ca părinţii să le asigure necesarul de hrană, asistenţă medicală. Din păcate, în mediul rural lucrurile nu stau tocmai bine. Şi la oraşe sunt probleme, dar în mediul rural este cu atât mai grav. Am văzut de la prima acţiune a campaniei «Sănătate pentru Sate» că sunt foarte mulţi copilaşi care nu au fost niciodată văzuţi de pediatru sau de un alt medic. Copiii sunt sănătoşi, dar acest lucru trebuie să ne dea de gândit şi să facem ceva să îi ajutăm, fiecare după cum putem. Eu sunt fericit că şi azi am putut face ceva pentru ei şi că nu sunt cazuri care să ne îngrijoreze”.

Şi Dl. Ciprian Daniel Buzatu, managerul Spitalului Marie Curie s-a îngrijit ca aceşti micuţi să fie monitorizaţi şi îngrijiţi: “Este foarte necesară şi binevenită acestă campanie. Aveți tot sprijinul meu și a medicilor din spital, eu fiind din zona Neamțului mi-aş dorii ca acest program să se desfășoare la nivel național”.

De asemenea, cazul celor două fetiţe, care provin dintr-o familie defavorizată social care nu şi-a mai permis să le trimită la şcoală, a fost rezolvat. După ce părinţii s-au întors din Spania, acolo unde surorile frecventau şcoala, în România nu au mai avut posibilitatea să îşi continue cursurile.

Cu ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, precum şi al preoţilor din localitate, fetiţele au fost înscrise în clasele a II-a şi a IV-a. Tot dumnealor s-au ocupat de traducerea, legalizarea actelor şi rezolvarea cazului.

Preotul Ștefan Dan-Marian este recunoscător tuturor celor care au făcut posibil acest lucru. „Mulțumim celor care au venit în ajutorul nostru, notari, traducători și nu în ultimul rând personalului Centrului Naţional de Echivalare şi Recunoaştere a Diplomelor din cadrul Ministerului și Cercetării Științifice. Ne dăm seama că prin conștientizarea dragostei față de aproapele, chiar și din domenii diferite, uniți, putem realiza multe lucruri frumoase”.

Părintele Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, spune că “Biserica se implică atât în ajutorarea celor cu suferinţe trupeşte, bolnavi care nu îşi permit să urmeze un tratament din cauze economice, dar se implică şi în ajutorarea cazurilor sociale”.

Copiii la care s-au găsit probleme grave de sănătate au fost trimişi la medici de specialitate, medici voluntari ai programului Sănătate pentru Sate, care s-au ocupat de starea lor şi care îi tratează la clinicile din Bucureşti.

Preoţii localităţii ilfovene Nuci mulţumesc pentru binele făcut de medici și asistenţi.

Preotul Cristian Țimpău spune că „acțiunea a fost o bucurie pentru oamenii din comuna Nuci, deoarece prin dragostea medicilor de la spitalul «Marie Curie» am putut să desăvârșim lucrarea începută prin programul «Sănătate pentru sate» din 12 octombrie. Astăzi s-a demonstrat că dragostea pentru aproapele poate căpăta o nouă dimensiune, aceea de a vindeca pe cei aflați în suferință, indiferent de categoria socială și starea materială”.

Programul Sănătate pentru Sate a demarat pe 12 septembrie 2015 şi până acum peste 1.000 de pacienţi, persoane defavorizate din mediul rural, adică:persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilităţi, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educaţional redus, cazuri sociale, au beneficiat de consultaţii medicale gratuite.

Părintele Ciprian Grădinaru spune că bucuria este mare atunci când îi putem ajuta pe cei aflaţi în nevoie: “Ne bucurăm în primul rând de prezenţa şi fidelitatea medicilor şi a asistenţilor voluntari, dar şi de eficienţa care s-a văzut în teren. Campania «Sănătate pentru Sate” a ajutat foarte mulţi oameni, peste 1.000 de persoane”.

Comentarii Facebook


Știri recente