Campania „Sănătate pentru sateˮ a ajuns în Valea Screzii, județul Prahova

Aproximativ 250 de copii și 150 de adulți din satele Valea Screzii și Valea Plopului, județul Prahova, au primit, astăzi, 28 mai 2016, asistență medicală gratuită, în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sateˮ.

La acțiunea de astăzi au participat aproximativ 30 de medici cu diferite specializări și 40 de voluntari cu atribuții auxiliare, toți voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, precum și o echipă de medici coordonată de Doctorul Cătălin Cîrstoveanu de la Spitalul Clinic de Urgență Marie Curie din Capitală, ne-a precizat Dan Prună – voluntar.

Prima oprire a Caravanei „Sănătate pentru sate” a fost la așezământul pentru copii din Valea Screzii unde Părintele Nicolae Tănase are grijă de peste 400 de persoane din care mai bine de jumătate sunt copii.

Dintre persoanele consultate, la copiii defavorizați care trăiesc în așezământul special de aici, s-a observat că prezintă anumite particularități în dezvoltare. Deși sunt bine îngrijiți, educați și se încadrează adecvat în colectivitate, ei resimt nevoia afecțiunii parentale care nu poate fi compensată. În urma consultațiilor psihiatrice, nu s-au decelat tulburări  majore, remarcându-se, însă, unele întârzieri ușoare în dezvoltarea psihică, dificultăți de învățare, tulburări anxioase, iar la adolescenți s-a sesizat necesitatea unei consilieri psihologice adecvate. De altfel, sub coordonarea Părintelui Nicolae Tănase, acești copii beneficiază de un cadru mai bun de dezvoltare față de cei din alte cămine de copii.

Medicii stomatologi prezenți au reușit să consulte și să ofere educație de igienă orală pentru 100 de copii. S-au remarcat puține cazuri de diabet zaharat. În ceea ce privește alimentația, nutriționiștii au punctat nevoia unei educații specializate, eforturi corespunzătoare pentru furnizarea alimentelor creșterii și dezvoltării copiilor. În acest sens, având în vedere numărul mult mai mare de pacienți, Carrefour România a oferit 1000 de pachete cu produse de igienă orală și corporală.

„O picătură de viață mai bună pentru această comunitate” poate fi afirmația care condensează activitatea desfășurată astăzi cu dăruire de medicii voluntari ai Campaniei „Sănătate pentru sate”.

„Când ne-a întâlnit, Maria nu știa dacă sa râdă sau să plângă. S-a acomodat însă repede cu noi și mi-a sărit apoi zgomotos în brațe. Are 5 ani și un zâmbet cuceritor. Pentru ea, pentru Andrei și Ionuţ, și pentru toţi copiii care alergau veseli printre noi, aș vrea să revin aici. A, și Mario vrea să se facă pompier. Trebuie să avem grijă de visul lui!”, a mărturisit Cătălina  Pitiș, unul dintre voluntarii prezenți la acțiunea de astăzi.

Campaniei „Sănătate pentru sateˮ este organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și a fost inițiată în data de 3 septembrie 2015 în urma unui protocol semnat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Caravana se va deplasa în data 11 iunie în comuna Balta Doamnei din județul Prahova.

Comentarii Facebook


Știri recente