Campania ProTv împotriva cantinelor Bisericii – O comandă editorială sau orgolii individuale?

În legătură cu materialele de presă despre presupusele afaceri ale Bisericii cu cantinele din cimitire difuzate în aceste zile de Ştirile ProTv, Biroul de Presă al Patriarhiei Române face următoarele precizări:

După ştirea despre lipsa autorizaţiei de funcţionare de la cantina din cimitirul Andronache, după cum de altfel a fost anunţat public în ziua de 24 septembrie 2014, Arhiepiscopia Bucureştilor va sancţiona pe cei vinovaţi.

În aceeaşi zi, jurnalistul Adriana Stere de la Ştirile ProTv a vizitat mai multe biserici şi mănăstiri, manifestându-se cu aroganţă în relaţia cu personalul bisericesc întâlnit, o atitudine a sa mai veche pentru care Arhiepiscopia Bucureştilor a exprimat o poziţie publică intitulată Reacţie nepotrivită la o purtare necuviincioasă în ziua de 17 noiembrie 2011.

Materialul realizat de doamna Adriana Stere şi prezentat la Ştirile ProTv în seara zilei de 24 septembrie 2014 conţine o serie de dezinformări care denotă lipsa de obiectivitate şi dorinţa sa evidentă de denigrare a Bisericii, fără a se interesa de numărul celor care sunt ajutaţi de Biserică.

1. Astfel, la centrul social-cultural Sfântul Calinic de la Cernica, situat în incinta cimitirului de la mănăstirea Cernica nu pot fi organizate mese de parastas, deoarece acesta este într-un amplu proces de renovare început în primăvara acestui an. Însă, doamna Adriana Stere evită să menţioneze această realitate şi prezintă imagini filmate cu camera ascunsă în altă locaţie făcând confuzie deliberată cu sala de mese fără bucătărie de la cimitirul parohiei Cernica din judeţul Ilfov. În plus, doamna Adriana Stere a încercat să convingă autorităţile de sănătate publică să se implice în propriul demers jurnalistic şi chiar să sugereze declaraţii ameninţătoare la adresa Bisericii din partea acestora.

2. La parohia bisericii Sfântul Dumitru – Colentina a fost construit un centru social-medical-educaţional şi o capelă mortuară, fără cantină pentru parastase, nu cum a dezinformat doamna Adriana Stere;

3. La parohia bisericii Iancu Nou-Bălăneanu funcţionează un centru social-educaţional şi există o capelă mortuară, dar fără cantină pentru parastase, nu cum din nou a dezinformat reporterul ProTv;

Este regretabil faptul că jurnalistul ProTv nu s-a adresat reprezentanţilor celor două parohii pentru a primi informaţii corecte cu privire la centrele sociale şi capelele mortuare, pentru a vedea câţi săraci, şomeri, elevi şi bătrâni sunt ajutaţi cu o masă caldă de mănăstiri şi parohii, ci a preferat să intervieveze cu camera ascunsă persoane neautorizate, care, în necunoştinţă de cauză, au declarat probabil ceea ce li s-a sugerat de către reporterul ProTv.

De altfel, aceasta este o practică curentă a doamnei Adriana Stere care, în urmă cu câteva luni, a prezentat declaraţia unui locatar dintr-un bloc din apropierea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului deranjat de aparatele de sudură folosite pe şantierul aflat la trei sute de metri distanţă. Ulterior, s-a aflat că respectivul locatar are balconul în curtea interioară a blocului fără vizibilitate la şantier.

În acest context, reamintim faptul că în trecut Patriarhia Română a dat publicităţii mai multe drepturi la replică referitoare la diferite ştiri tendenţioase realizate de doamna Adriana Stere pentru Ştirile ProTv şi a anunţat conducerea departamentului de Ştiri în legătură cu prestaţia sa jurnalistică penibilă. Din nefericire, nu a fost primit nici un răspuns şi nici nu au fost luate măsuri pentru remedierea celor semnalate.

În consecinţă, în urmă cu câteva luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a informat oficial pe redactorul şef al departamentului social al ştirilor ProTv că a anulat acreditarea doamnei Adriana Stere pe lângă Patriarhia Română pentru lipsa de corectitudine şi abateri sistematice de la deontologia profesională. Vizibil nemulţumită de această decizie, doamna Adriana Stere şi-a permis să transmită ameninţări voalate purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Biserica noastră cooperează cu jurnaliştii obiectivi şi profesionişti (aşa cum sunt majoritatea celor din departamentul de ştiri ProTv) şi îşi rezervă dreptul de a refuza colaborarea cu acei reprezentanţi media care nu urmăresc informarea corectă a publicului telespectator, ci convingeri şi interese individuale.

De aceea, Patriarhia Română solicită conducerii departamentului de ştiri ProTv să revină la prezentarea obiectivă şi informarea corectă a publicului telespectator despre activitatea Bisericii, o îndatorire elementară a oricărei instituţii media.

Oricum, ne-am bucura dacă ProTv ar ajuta săracii din bani proprii mai mult decât o face Biserica.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente