Campania de prevenţie şi educaţie pentru sănătate la Penitenciarul de Femei de lângă Ploiești

Cea de-a 34-a ediţie a Campaniei Prevenţie şi educaţie pentru sănătate s-a adresat celor 80 deţinute din singurul penitenciar de femei din ţară, aflat lângă Ploieşti, în localitatea Târgșoru Nou.

În prima parte a acțiunii din 5 octombrie 2017, cei patru medici prezenți au oferit sfaturi privitoare la nutriţie, stomatologie, psihologie dar şi lecţii de prim ajutor, informează Dan Prună, Coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Psihologul Drd. Raluca Simion a subliniat că experienţa cu femeile aflate în detenţie a fost una emoţionantă, suflet la suflet.

Prezentarea despre echilibru, control, dragoste şi dor le-a ţinut interesul activ. Fiecare a avut ocazia să se gândească la propriul plan de viaţă, la propriile decizii şi la consecinţele pe termen lung al acţiunilor lor. Ca psiholog, am vrut să le transmit că iubirea de sine, respectul şi auto-controlul sunt calităţi esenţiale pentru o viaţă liniştită, a adăugat Raluca Simion.

În a doua parte, a fost prezentat un program artistic la care au participat solistul vocal Florin Apostol şi interpreta de muzică populară Tudoriţa Voineag din Brăila.

În cadrul aceleiași manifestări, artistul plastic Delia Lungan a realizat împreună cu persoanele aflate în detenţie la Târgsorul Nou tabloul „Florile” pe care îl va dărui Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia aniversării primului an de activitate al Campaniei Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate în semn de recunoştinţă pentru înalta binecuvântare şi pentru sprijinul oferit.

Am învăţat de la Părintele Ciprian Grădinaru că stă în firescul nostru să fim alături de cei aflaţi în suferinţe şi nevoi. Am fost foarte impresionată de reacţia lor şi de entuziasmul cu care au pictat şi am plecat de aici cu un sentiment de profundă bucurie sufletească datorită emoţiei care se citea în lacrimile lor, a declarat Delia Lungan.

Prezent la acțiunea filantropică, Pr. Protopop Mihăiţă Stroe a spus că activitatea care s-a desfăşurat la penitenciarul de femei de la Târgşor îşi are importanța ei pentru că şi penitenciarele sunt populate de creştini care au nevoie de misiune şi de cuvântul lui Dumnezeu care să le vindece sufletele, mai ales într-un loc de detenţie.

Evenimentul a fost apreciat și de directorul adjunct de educaţie şi asistenţă psihosocială al Penitenciarului, Ecaterina Preda:

Încercăm să devină o constantă această manifestare în viaţa femeilor din penitenciar de a le aduce o parte din societate în mijlocul lor. Au fost prezenţi voluntari de calitate care au adus informaţii valoroase de un real folos, practic, atât aici, dar şi în societate, când se vor reintegra în familiile lor, a spus Ecaterina Preda.

Preotul Marin Ion de la Capela Penitenciarului Târgșoru Nou a precizat că acțiunea a adus un moment de bucurie și o rază de lumină, de libertate adusă în viaţă femeilor din penitenciar.

A fost o zi mai deosebită, cu căldură sufletească; pe moment am uitat unde sunt şi m-am simţit că acasă, a mărturisit una dintre femeile aflate în detenţie referitor la eveniment.

La final, participantele au primit din partea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului articole sportive.

Voluntarii au transmis mulțumirile lor Patriarhului Daniel pentru sprijinul și încrederea oferite acestei Campanii. De asemenea, au mulțumit inițiatorului acestui program, Arhim. Ciprian Grădinaru, părintelui capelan pentru organizare și protopopiatului Ploiești Sud pentru colaborare și sprijin.

Comentarii Facebook


Știri recente