„Cale spre Lumină” | Tezaurul digitalizat al Sfântului Munte Athos este expus la Atena

O expoziție digitală interactivă cu codexuri, manuscrise iluminate și obiecte din tezaurul Sfântului Munte Athos este deschisă pentru public la Sala de Concerte din Athena. Evenimentul face cunoscută munca de digitalizare făcută de părinții athoniți.

Vizitatorii pot vedea pe această cale și la felul în care se desfășoară o zi din viața unui călugăr – o inițiativă binevenită, deoarece tradiția Sf. Munte Athos nu permite accesul femeilor în perimetrul lui.

Comorile de artă, credință și cultură prezentate fac parte din proiectul Arca Digitală Athonită, care dă mărturie despre tradiția spirituală veche de un mileniu a Sfântului Munte. Aceasta cuprinde, în format electronic, toate manifestările culturii mănăstirilor din athonite.

Monahii au digitalizat 2,2 milioane de astfel de comori, care pot fi vizualizate și pe site-ul mountathos.org. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost cofinanțat din fonduri europene.

Expoziția de la Atena este deschisă până în 24 octombrie.

Sfântul Munte Athos este singura republică monastică din lume, guvernată de o sinaxă a celor 20 de mănăstiri locale. Este situat în Peninsula Halkidiki din nordul Greciei.

Foto credit: Perasmastofos.gr

Comentarii Facebook


Știri recente