„Ca să cunoști, trebuie să iubești”: Un an de la mutarea Maicii Siluana Vlad la Domnul

Se împlinește un an de la mutarea la cele veșnice a Maicii Siluana Vlad, neobosită propovăduitoare și sfătuitoare a tinerilor și familiilor. Celor care ezitau să-și întemeieze o familie le spunea: „O mare înşelare este să crezi că, pentru a iubi, trebuie mai întâi să cunoşti omul din faţa ta. Nu, ci ca să cunoşti, trebuie să iubeşti”.

„Persoana este de necântărit, de nemăsurat şi este o taină. Ea nu se cunoaşte decât prin dragoste”, afirma Maica Siluana. Astfel, singurul criteriu pentru căsătorie trebuie să fie „dragostea însoţită de dorinţa şi hotărârea de a ne mântui împreună”, adăuga monahia.

Ea mai povestea că, atunci când I-a cerut lui Dumnezeu să-i schimbe pe cei pe care nu-i putea iubi, Dumnezeu a schimbat-o pe ea.

Maica Siluana s-a născut în 1944 și a fost botezată Eugenia. A studiat filosofia la Universitatea din București și a predat filosofia ca preparator la Universitatea din Galați.

La Galați s-a implicat alături de tineri în acţiuni sociale și în fondarea filialei locale a Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR).

Întâlnirea cu Părintele Constantin Galeriu, în anii 1980, a fost crucială pentru schimbarea vieții sale.

A intrat ca soră la Mănăstirea Buciumeni, apoi a mers la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. În Capitală căuta copiii străzii, pe care îi spăla, îi hrănea și îi îmbrățișa.

În 2001 a primit tunderea în monahism și s-a mutat la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”,  care funcţionează astăzi la Iaşi, unde monahia s-a mutat în anul 2008.

În conferințele sale, Maica Siluana aborda teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azisursa depresiei, cunoașterea de sine, viața duhovnicească.

În jurul ei s-a format o mică obște de monahii, care și l-a ales ca ocrotitor pe Sf. Siluan Athonitul și era găzduită de Biserica Talpalari.

Cu puțin timp înainte de mutarea la cele veșnice, Maica Siluana a ales personal locul pentru construirea unei mănăstiri pentru obște. Ea a însemnat cu o piatră locul altarului, într-o pădure din apropierea Iașilor.

Mănăstirea „Sf. Siluan Athonitul” va include spații pentru desfășurarea activităților de formare și consiliere de care beneficiază deja numeroase persoane și pentru care Maica Siluana devenise foarte cunoscută și îndrăgită.

A plecat la Domnul în 8 iunie 2021, nu înainte de a primit Schima Mare. La slujba de înmormântare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a subliniat parcursul spiritual al Maicii Siluana:

„Chemările de sirenă au aruncat-o întru adâncuri, cunoscând drama păcatului, întunericul deznădejdii și absența lui Dumnezeu din viață. Lipsa de sens, golul lăuntric, uscăciunea și cenușiul sufletului au așezat-o în stare de durere adâncă, de suferință sfâșietoare, dar și de căutare continuă”, a spus ierarhul.

„Eugenia s-a aruncat cu toată ființa sa la picioarele Domnului și a răspuns dragostei Lui cu aceeași determinare cu care se dedicase înainte unei vieți fără Dumnezeu. Cu supra măsură și fără de măsură, și-a închinat viața lui Dumnezeu, încercând să-L iubească pe El cu dor nebun, fără limită, până la ultimele fibre ale inimii sale rănite, dar tămăduite de harul credinței”, a mai spus Părintele Mitropolit Teofan.

Vezi și:

Donează pentru mănăstirea întemeiată de Maica Siluana

Beneficiar: MANASTIREA SF SILUAN ATONITUL – IASI

Cont RON: RO61RNCB0178161732120005
Cont EUR: RO34RNCB0178161732120006
Cont USD: RO07RNCB0178161732120007

SWIFT: RNCB RO BU

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente