Buzău: A trecut la cele veșnice Adela Petre, un tezaur uman

Creatoarea de artă populară Adela Petre, declarată de UNESCO în 2012 „Tezaur Uman Viu”, a trecut la cele veșnice în noaptea de miercuri spre joi, 14 martie 2019, la vârsta de 89 ani.

Cunoscuta creatoare de artă populară din păr de capră era membru al Academiei Artelor Tradiţionale din Sibiu, iar în 2002 a primit Medalia Naţională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a, pentru „crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire” a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

„O veste foarte tristă, Doamna creaţiei populare buzoiene şi româneşti a murit. A fost om de valoare, a promovat cu mare demnitate tradiţiile locale şi naţionale şi a format zeci de tineri meşteri populari şi a primit cu modestie în 2017 titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Buzău”, a declarat pentru Agerpres preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău şi de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toţi preşedinţii României, dar şi mari personalităţi precum: Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Mekel sau Jill Biden.

Lucrările sale se găsesc acum în muzee din întreaga lume. Originalitatea și autenticitatea i-au adus nenumărate premii naţionale şi internaționale.

Foto credit: Libertatea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente