Buna Vestire este ziua „chemărilor de excepție” la Cluj: Momente aniversare, distincții

Semnificația primordială a sărbătorii Buna Vestire se suprapune foarte bine peste semnificația specifică pe care această zi o are în Mitropolia Clujului, a observat PS Benedict Bistrițeanul în mesajul aniversar rostit vineri la Catedrala din Cluj.

Vineri, 25 martie, s-au împlinit 16 ani de la înființarea Mitropoliei Clujului și 11 ani de la întronizarea Mitropolitului Andrei.

După Liturghia prin care a fost serbată „chemarea de excepție” a Maicii Domnului, în Catedrala Mitropolitană a avut loc un moment aniversar pentru „chemările de excepție” care au marcat Ortodoxia clujeană a ultimilor ani:

„Vorbim despre ziua de 25 martie 2006, atunci când vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu a fost întronizat aici drept Întâistătător al Mitropoliei noastre și tot în aceeași zi, cinci ani mai târziu, vorbim tot despre o chemare de excepție, deosebită care vine de la Dumnezeu și este surprinzător de frumoasă, când Părintele nostru mitropolit Andrei a fost întronizat drept cel de-al doilea Întâistătător al nou înființatei noastre Mitropolii”.

„Chemarea continuă cu o alegere în care omul, asemenea Fecioarei Maria, îi spune ‹da› lui Dumnezeu. Părintele nostru Mitropolit i-a spus ‹da› lui Dumnezeu iar această chemare concretizată în alegere se confirmă în toată lucrarea așa frumoasă care s-a desfășurat pe parcursul celor 11 ani de muncă truditoare, de sârguință, rugăciune”, a spus Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul care s-a adresat în numele Sinodului Mitropolitan, al clerului şi al credincioşilor din cuprinsul Mitropoliei.

De Buna Vestire, sărbătoare considerată „hramul Mitropoliei Clujului”, au slujit împreună cu Mitropolitul Andrei și Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul: Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul Petroniu al Sălajului și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul, de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

În ziua acestei aniversări, Mitropolitul Andrei a oferit două decorații.

Arhiepiscopul Timotei a primit, în catedrală, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei, cu engolpion și cruce pectorală, iar mai târziu, la manifestările de Ziua Poliției Române, ierarhul i-a oferit șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, comisar șef de poliție Mircea Ion Rus, „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Vezi mai multe detalii și fotografii de la evenimente, pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente