Bucurii duhovnicești pentru credincioșii parohiei Mărășești

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii parohiei mehedințene Mărășești, din Protopopiatul Baia de Aramă, au primit vizita pastorală a Episcopului Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim.

Ierarhul mehedințean a slujit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, având alături un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu. La slujba religioasă au luat parte câteva sute de credincioși veniți din tot cuprinsul zonei de nord a județului Mehedinți.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit întru diacon pe teologul Ionel Despău, absolvent al Facultății de Teologie din Craiova și fost cântăreț al parohiei.

Părintele diacon va petrece o perioadă de 40 de zile la una din mănăstirile de călugări din județ, unde va deprinde rânduielile slujirii liturgice.

În încheierea slujbei, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre Judecata de Apoi, așa cum este înfățișată în pericopa evanghelică duminicală. Părintele Episcop le-a arătat celor prezenți că Domnul împlinește făgăduințele făcute celor care păzesc poruncile bisericești și legea iubirii lăsată de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. În lumea aceasta, drepții și păcătoșii au aceeași libertate, să facă binele sau să facă răul, însă, la Judecată, Dumnezeu va ține seama de faptele milosteniei sufletești și trupești. Pe cei drepți, numiți „binecuvântații Tatălui”, Dumnezeu îi va pofti întru Împărătia cerească, iar pe cei păcătoși, Judecătorul îi va trimite în focul cel veșnic, pregătit diavolilor și îngerilor lui. Îndemnul ierarhului a fost, astfel, ca fiii duhovnicești să păzească cu sfințenie așezămintele și rânduielile bisericești de la începutul perioadei Triodului, respectând posturile din calendar și spovedindu-se cât mai des. Mergând la biserică și mărturisindu-și păcatele, credincioșii pot avea nădejdea că la sfârșitul vieții vor da răspuns bun atât la Judecata particulară cât și la cea universală de la a doua venire a Domnului, când „fiecare, după faptele sale, sau se va ferici sau se va osândi”.

Părintele Episcop a mai arătat că cei care vor gusta carne în săptămâna albă sau a brânzei, sau nu vor ține postul care culminează cu Învierea Domnului, sunt opriți prin canoanele Bisericii de la împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, pentru o perioadă îndelungată.

După cuvântul de învățătură și binecuvântare al Preasfințitului Nicodim, părintele paroh Ion Ordeanu a mulțumit chiriarhului pentru vizita pastorală și îndoita bucurie duhovnicească de care s-au învrednicit toți enoriașii prezenți. Prin hirotonia unui diacon în această biserică la care au slujit vreme de 100 de ani numai fii ai satului Mărășești, se vor înfrumuseța slujbele și se va intensifica lucrarea misionară și socială pe plan local.

Comentarii Facebook


Știri recente