Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din parohia Chintinici

Credincioșii din parohia Chintinici a Protopopiatului Roznov au găzduit duminică, 15 septembrie 2013, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfășurat vreodată în parohia lor, respectiv sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine și prezenței Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, cât și datorită numărului mare de preoți prezenți în soborul slujitor, peste 30, lucru mai puțin întâlnit, mai ales în cazul unei sfințiri la sat. Au contribuit la crearea atmosferei de maximă sărbătoare și cele câteva mii de credincioși prezenți, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului lăcaș sfințit, precum și hirotesia întru iconom stavrofor a preotului paroh Iulian-Mihail Vasile.

Unde există credință puternică în Dumnezeu și un sfânt ocrotitor, nimic nu este cu neputință. Acest lucru l-au dovedit cu prisosință cele 180 de familii ale parohiei Chintinici din Protopopiatul Roznov, care, deși nu sunt foarte bogate din punct de vedere material, au reușit să-și ridice în localitate o frumoasă biserică, închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, precum și numeroase și importante anexe. Toate aceste lucruri, însă, nu ar fi putut fi posibile fără îndrumarea și purtarea de grijă a celui care a reușit să facă din Chintinici nu numai o nouă parohie, ci mai ales o familie, părintele paroh Iulian-Mihail Vasile.

Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârșite în parohia Chintinici, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a Bisericii parohiale „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul”, precum și slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineții, grupuri de credincioși au sosit atât din localitate, cât și de prin satele și orașele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriașii din Chintinici îl așteptau de mai bine de zece ani. Bătrânii satului, dar și tineri și copii îmbrăcați în tradiționalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, după tradiționala primire cu pâine și cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în fața bisericii, unde a început slujba de târnosire a lăcașului de cult. Biserica cu hramul „Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost sfințită prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o scenă frumos îmbodobită, au luat parte aproape 4.000 de credincioși, care au stat și la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților județene și locale.

„Apartenența la o parohie reprezintă binecuvântarea Domnului”

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei, apoi a subliniat faptul că două aspecte sunt foarte importante pentru o viețuire creștină, anume integrarea în comunitatea parohială și viața de familie: „Apartenența la o parohie, la o biserică, la un altar, la o obște euharistică reprezintă binecuvântarea Domnului pentru credincioși de a pătrunde în tainele împărăției cerurilor. Odată cu apartenența omului la o parohie, este absolut necesar pentru acesta să aparțină și unei familii binecuvântate. Omul fără familie este omul nimănui, vine de niciunde și se îndreaptă spre nicăieri. Bărbatul care nu are suport din partea soției sale, din partea părinților săi și din partea propriilor prunci este ca un fulg în bătaia vântului, lipsit de rădăcină, lipsit de perspectivă, lipsit în cele din urmă de viață, chiar dacă are sentimentul că trăiește. De aceea, Dumnezeu, Biserica, dar și bunul simț și strigătul strămoșilor, toate se îndreaptă spre noi pentru a ne cere să ne păstrăm și să ne apărăm familia ca pe bunul cel mai de preț pe care îl avem în această viață. Și familia se apără, se păstrează și se întărește prin faptul că bărbatul și soția sa, amândoi uniți în fața sfântului altar, își făgăduiesc cinste și fidelitate unul în fața celuilalt, și, fiind împreună în trupul și în sufletul lor, dau naștere la prunci, pe care îi cresc în frica Domnului și îi educă frumos, spre slava lor, spre slava Bisericii și spre întărirea neamului”.

„Alegerea acestui sfânt ca ocrotitor și binefăcător al comunității noastre nu a fost una deloc întâmplătoare”

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtășirii credincioșilor, pr. protopop Vasile Țoc a dat citire hrisovului de sfințire, după care părintele Iulian-Mihail Vasile, parohul bisericii din Chintinici, a ținut un emoționant cuvânt, în care a mărturisit cât de mult a simțit ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie de-a lungul anilor săi de pastorație: „Dăm slavă Bunului Dumnezeu, lăudat întru sfinții Săi, pentru această zi binecuvântată, eveniment unic și de mare însemnătate pentru istoria comunității noastre, căci, din înălțimea tronului dumnezeiesc, s-a pogorât astăzi binecuvântare și izvor de har peste această lucrare sfântă, dar și peste ostenitorii ei. Credem că biserica sfințită astăzi este pecetea jertfei purtării Sfintei Cruci de către credincioșii noștri, dar și a râvnei Sfântului Ilie pentru lucrul sfânt al lui Dumnezeu. Alegerea acestui sfânt ca ocrotitor și binefăcător al comunității noastre nu a fost una deloc întâmplătoare. Spun aceasta pentru că lumina zilei pe acest pământ am primit-o de ziua Sfântului Ilie, taina întru preoție am primit-o în ajunul Sfântului, iar piatra de temelie a bisericii noastre a fost așezată în anul 2001, cu câteva zile înainte de sărbătoarea marelui Prooroc. Mai mult decât atât, un număr însemnat de familii din parohia noastră chiar poartă numele de Ilie. Cât despre osteneala credincioșilor noștri, putem afirma că biserica aceasta este expresia jertfelniciei lor, căci, ca în vremea Sfântului Ilie, asemenea văduvei din Sarepta Sidonului, acești credincioși au dăruit Sfântului multă milostenie, din puținul agoniselii lor, și, în această lumină, dragostea lor devine cu adevărat un act de credință mântuitor. Suntem bucuroși pentru biserica sfințită astăzi și pentru toate aceste edificii și lucrări ce o înconjoară, însă, mulțumirea mea ca slujitor al altarului va fi una deplină când credincioșii mei vor împodobi și lumina chipul lăcașului de cult proaspăt sfințit prin prezența lor la sfintele slujbe”.

„Binecuvântează, Doamne, această Sfântă Casă!”

La sfârșit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Iulian-Mihail Vasile întru iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a felicitat atât pe părinte, pe soția acestuia, cât și pe enoriași, pentru felul în care au știut să-și construiască și să-și împodobească biserica, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcția lăcașului de cult, potrivit Ziarul Lumina.

Înainte de a părăsi parohia Chintinici, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat expoziția etnografică permanentă „Casa bunicilor” din curtea bisericii din Chintinici, lăsând pentru posteritate scrise următoarele cuvinte în cartea de impresii: „Binecuvântează, Doamne, această Sfântă Casă, loc unde s-au născut strămoșii noștri!”.

Comentarii Facebook


Știri recente