Bucurie duhovnicească pentru comunitatea ortodoxă din localitatea Iclod

Mitropolitul Clujului a vizitat duminică, 24 mai 2015, comunitatea ortodoxă din localitatea Iclod, în apropierea orașului Gherla. Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare a picturii, realizate în ultimii ani, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și a oficiat alături de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie.

Au fost prezenți la sfintele slujbe, pe lângă sătenii din Iclod, preoți și credincioși din satele dimprejur, starețul mănăstirii Nicula, consilieri de la Centrul Eparhial și oficialități locale.

Pornind de la textul Sfintei Evanghelii din duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Părintele Mitropolit a vorbit despre cunoașterea lui Dumnezeu, spunând că sunt cel puțin două căi importante prin care se poate realiza acest lucru, una rațională și o a doua duhovnicească.

În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit Radio Renaşterea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat și două hirotonii, întru diacon și preot, rugându-l pe Dumnezeu să le dea putere și râvnă noilor slujitori ai Bisericii. Spre finalul slujbei, la momentul potrivit, foarte mulți credincioși, în special copii, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La final, toți cei care s-au implicat de-a lungul timpul în construirea și renovarea bisericii au primit din partea Mitropolitului Andrei al Clujului, diplome și distincții. Printre cei felicitați s-au numărat fostul preot Teodor Boroș, care a primit Crucea Arhiepiscopală și primarul Emil Pârțoc căruia i-a fost oferită Crucea Transilvană.

După slujbă, soborul de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit și capela nou construită în cimitirul satului.

Potrivit părintelui paroh Nicolae Herineanu, biserica din Iclod a fost construită între anii 1958-1961 prin contribuția credincioșilor de aici. Cu timpul locașul de cult a devenit neîncăpător, așadar în 1992, sub îndrumarea preotului de atunci Teodor Boroș, s-au efectuat lucrări de extindere. Pictura a fost realizată în 1994, de pictorul Vasile Cosma, fiu al satului, însă cu timpul ea s-a deteriorat, motiv pentru care în 2013 au fost demarate lucrările de restaurare.

Comentarii Facebook


Știri recente