Bucurie duhovnicească în Parohia Iazu-Nou, jud. iași

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat duminică, 31 august 2014, slujbele de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și a casei de prăznuire din parohia Iazu-Nou, Protopopiatul Hîrlău, comuna Șipote, județul Iași, potrivit mmb.ro. La târnosirea bisericii au participat în jur de 2000 de credincioși din satele apropiate, dar și pelerini din localitățile mai îndepărtate.

Numeroși credincioși au ținut să fie prezenți duminica trecută la slujba de sfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din localitatea Iazu Nou. Prezent la sărbătoare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat în centrul satului de tineri călare, iar la poarta lăcașului de cult de un grup de tineri îmbrăcați în tradiționalul costum popular, precum și de soborul slujitor, în frunte cu părintele Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hîrlău, și cu pr. paroh Florin Călugăru.

La eveniment au fost prezente și oficialități locale și județene, precum și domnul economist Lucian Nedelcu, consilier al Sectorului de control financiar și audit intern din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de absolvenți de Conservator, dirijați de domnișoara Alexandra Honciuc, artist intrumentist la Opera Națională Română Iași.

Slujba de sfințire

După tradiționala primire a părintelui mitropolit, a urmat slujba de sfințire a lăcașului de cult, ce a început cu citiri din Psalmul 143 urmate de cereri și rugăciuni. După aceea, credincioșii și corul, conduși de IPS Teofan, au pornit în procesiune și au înconjurat biserica, ca o reminiscență a celor trei procesiuni în jurul cristelniței de la botez. La fiecare oprire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a uns cu Sfântul Mir, în semnul crucii, pereții exteriori ai bisericii. După intrarea în sfântul lăcaș, a urmat punerea de către IPS Mitropolit a unei cutiuțe cu sfinte moaște într-un locaș săpat special în masa altarului, sigilat imediat cu ceară. După așezarea moaștelor în masa altarului, a urmat spălarea și ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe sfânta masă, strâns de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, apoi masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ mult mai bogat, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări. După sfințirea altarului și împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a stropit cu apă sfințită cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane.

„Când Mântuitorul a auzit întrebarea tânărului bogat, a privit la el cu drag, dându-și seama că are în față un om adevărat”

Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat cât de departe ne aflăm de râvna tânărului bogat din Evanghelie: „În general, și e bine să recunoaștem acest lucru, noi încercăm să ne punem următoarele întrebări: „Ce să fac ca să am mai multă avere?”, „Ce să fac să am mai multă putere?” și „Ce să fac să mă distrez mai bine?”. Cam acestea sunt întrebările care se strecoară în mintea noastră adesea, și dacă suntem puțin atenți, sesizăm imediat diferența între întrebarea pe care i-a pus-o Mântuitorului Hristos un tânăr, și unul încă bogat, după cum ne spune Evanghelia, și gândurile și preocupările pe care le avem noi. De aceea, spune Evanghelia, când Mântuitorul a auzit întrebarea tânărului bogat, anume „Ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică?”, a privit la el cu drag, dându-și seama că are în față un om adevărat”.

În cadrul slujbei arhierești de la Iazu Nou a avut loc și o hirotonie, tânărul diacon Mihai Roșca fiind preoțit de IPS Teofan pe seama parohiei „Sf. Spiridon” din localitatea Onești, comuna Plugari, Protopopiatul Hîrlău, județul Iași.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Nicolae Crăciun a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. Florin Călugăru, parohul Bisericii Iazu-Nou, a rostit un cuvânt în care a mulțumit ctitorilor și tuturor celor implicați. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe pr. Florin Călugăru iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Distincții de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au primit și membrii consiuliului parohial și ceilalți binefăcători, precum și d-l primar Ionel Nicuriuc. După un scurt cuvânt și în aplauzele celor prezenți, edilul din Șipote le-a conferit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Șipote Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preotului paroh Florin Călugăru și părintelui protosinghel Iustin Neagu, preot de caritate, cel care a coordonat lucrările de construcție a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta secției Șipote a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Iași.

Lucrările săvârșite la parohia Iazu Nou

Parohia Iazu Nou a luat ființă la data de 1 iunie 2001, prin decizia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar în data de 1 decembrie 2001 a fost numit aici ca pr. Florin Călugăru. Piatra de temelie a actualei biserici cu hramurile „Sf. Cuv. Parascheva” și „Sf. M.Mc. Pantelimon” a fost pusă la data de 5 mai 2002, cu binecuvântarea Prefericitului Daniel, de către un sobor de preoți condus de pr. Protopop Nicolae Crăciun.

Printr-un intens efort pastoral, duhovnicesc și administrativ, preotul paroh, împreună cu membrii Consiliului și Comitetului Parohial, au stabilit prioritățile parohiei și au efectuat următoarele lucrări: 2002-2005 – realizarea proiectului, obținerea avizelor și autorizației de construcție a bisericii, punerea pietrei de temelie, executarea lucrărilor de trasare, săpături, fundație și temelie biserică, precum și construirea unei case parohiale; 2005-2009 – construirea noii biserici din cărămidă cu structură de beton armat, executarea acoperișului și acoperirea lui cu tablă zincată; 2009-2013 – dotarea bisericii cu catapeteasmă, icoane, sfinte odoare, veșminte, instalație electrică, instalație termică pe lemne, sistem de sonorizare, candelabre, mochete, traverse, placare cu marmură Sfânta Masă din Altar, podea parchet lemn, cărți de slujbă, acoperăminte Sfânta Masă, precum și construirea unei case sociale, în curtea bisericii; 2013-2014 – pregătirea Bisericii pentru sfințire, amenajare curte biserică, trotuare, alei betonate, spații verzi cu gazon, flori, copaci, bănci, construire anexe, magazii și grupuri sanitare.

Comentarii Facebook


Știri recente