Bucurie duhovnicească în Arhiepiscopia Craiovei

Sfinții Ioachim și Ana vor fi prăznuiți astăzi, 9 septembrie, în ziua lor de pomenire, în chip deosebit de mai multe biserici și mănăstiri din Arhiepiscopia Craiovei. După cum ne informează Ziarul Lumina, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va sluji Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la altarul Mănăstirii Logrești din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.

Biserica Mănăstirii Logrești -foto- este așezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logrești, aproape de limita teritorială a județelor Gorj și Vâlcea. A fost ridicată la începutul anului 1718 și a funcționat o bună bucată de vreme ca schit cu biserică din lemn, sub ocrotirea Sfinților Voievozi. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769. Tot în acest an, cinstitul așezământ a fost închinat ca metoh Episcopiei de Râmnic. La începutul secolului al XIX-lea, biserica a fost renovată. Actualmente, mănăstirea funcționează ca așezământ monahal de maici.

Praznic în Parohia craioveană ‘Harșu’

Tot astăzi, Biserica ‘Harșu’ din Craiova își serbează ocrotitorii. Cu acest prilej, părinții slujitori vor oficia Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor adormiți în Domnul. Enoriașii prezenți vor primi la finalul slujbei câte un pachet cu prinoase și colivă. Importanța acestei sărbători pentru Parohia ‘Harșu’ a fost evidențiată de preotul paroh Viorel Dică, consilier pe probleme de patrimoniu și construcții la Arhiepiscopia Craiovei: ‘Biserica noastră este singura din Craiova care se bucură de ocrotirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții după trup ai Maicii Domnului. Ei sunt, totodată, și ocrotitorii noștri, ai celor care îi cinstim și le aducem prinos de laudă, rugându-i totodată să mijlocească pentru mântuirea sufletelor noastre’.

Biserica Parohiei craiovene ‘Harșu’ a fost construită între anii 1802 și 1806 de boierul Așu Sîn Traian Ot Vrast. Sfântul lăcaș s-a înălțat pe locul ‘târgului de afară’, un spațiu special amenajat în exteriorul orașului pentru micii comercianți. În perioada 1838-1862 a fost consolidată de cel puțin trei ori, din cauza pagubelor produse de cutremure. În anul 1981, vechea pictură a fost restaurată de artistul Dumitru Budică. Slujba de resfințire a fost săvârșită la 4 octombrie, în același an, de mitropolitul Nestor Vornicescu. Ultimele lucrări efectuate au avut loc în perioada 2001-2007, sfântul lăcaș fiind resfințit de IPS Irineu. În prezent, părintele paroh Viorel Dică și părintele Picu Ocoleanu, slujitor la această parohie și cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, au inițiat un proiect constând în construirea unei capele, a unei biblioteci, a unei cantine și a unui grup sanitar modern utilat, care va fi finalizat în curând.

Comentarii Facebook


Știri recente