„Bucuria sfințirii timpului”. Cum a fost întâmpinat Anul Nou în țară

Am alcătuit un scurt itinerariu foto prin care puteți descoperi cum au trăit românii bucuria sfințirii timpului în bisericile din țară.

La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul, a fost proclamat anul 2020 ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

„Hristos-Domnul, Împăratul veacurilor, să vă dăruiască tuturor celor care aţi venit la biserică să vă rugaţi împreună cu noi, la cumpăna trecerii dintre ani, sănătate şi pace, precum şi bucuria sfințirii timpului ca timp al mântuirii, să binecuvânteze familiile şi activitățile dumneavoastră, spre slava Preasfintei Treimi şi binele oamenilor!” – Patriarhul Daniel.

Icoana Anului omagial 2020. Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

După Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi.

Arhiepiscopul Casian, înconjurat de tineri în costum tradițional. Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos/ Facebook

De sărbătoarea „Sfântului Vasile cel Mare” Mitropolitul Teofan a atras atenția că urmarea căilor noi din lume nu este întotdeauna benefică, ci căile vechi, „căile celor de demult”, aduc odihnă sufletească. Ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră:

  • Calea necredinței, a îndepărtării de Dumnezeu;
  • Calea păcatului trupesc;
  • Calea înstrăinării de neam;
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei rostind omilia în prima zi a anului. Foto credit: Captură Video

În prima zi din 2020 Preasfinţitul Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să practice „Rugăciunea lui Iisus” pentru a-și curăța mintea și pentru a-și unifica energiile risipite din cauza „stării de fărâmiţare interioară”.

Citirea Sfintei Evanghelii la Catedrala episcopală din Huși. Foto credit: Episcopia Hușilor

Momentul culminant de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost sfințirea la finalul Sfintei Liturghii a icoanei Sfinţilor Ioachim şi Ana şi a Sfântului Nicolae, închinată „Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români”.

Moment din timpul sfințirii icoanei anului omagial 2020. Foto credit: Mitropolia Ardealului

„La mulți ani!” cu multe împliniri duhovnicești a fost urarea pe care Preasfințitul Părinte Gurie le-a adresat-o credincioșilor hunedoreni.

Ierarhul a oferit Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru clerici Părintelui Petru Costa, Protopopul Devei.

Întâmpinarea ierarhului Episcopiei Devei și Hunedoarei. Foto credit: Episcopia Devei și Hunedoarei

Momente deosebite au fost și la Cluj. Episcopul vicar Vasile Someșanul a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 71 ani de viață, precum și cu prilejul onomasticii.

Mitropolitul Andrei i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și un aranjament floral.

Moment festiv la Catedrala din Cluj. Foto credit: Mitropolia Clujului

Imaginea zilei vine din Maramureș. În timp ce Preasfințitul Părinte Iustin și preoții slujitori se împărtășeau, un pui de maramureșean se juca de-a bușilea pe soleea Sfântului Altar.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Iustin. Foto credit: Episcopia Maramureșului

Mitropolitul Irineu al Olteniei a evocat în cadrul omilei rostite în prima zi a anului personalitatea Sfântului Vasile cel Mare: „El este Părintele Bisericii, dascăl și învățător al Bisericii, care s-a străduit prin cuvânt și epistolă să îndrepte cele rătăcite ale oamenilor”.

Începutul Sfintei Liturghii. Foto credit: Mitropolia Olteniei

Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu-Severin, protopsalţii au prezentat pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi, notează site-ul eparhial.

Jocuri tradiționale la catedrala episcopală. Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Chiar dacă ne dorim ca 2020 să fie un an prosper, nu trebuie să neglijăm partea spirituală. Urarea Mitropolitului Ioan al Banatului a vizat tocmai acest aspect. Astfel, ierarhul a dorit „un an roditor în împlinirea faptelor bineplăcute lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Ioan, vorbindu-le credincioșilor. Foto credit: Mitropolia Banatului

La Caransebeș, Episcopul Lucian a îndemnat slujitorii sfintelor altare, dar și pe credincioși să mediteze asupra temei anului omagial 2020, dar și să acționeze în ceea ce privește „misiunea ce trebuie să se intensifice în sânul familiei creștine”.

„Biserica va avea un rol important pentru echilibrarea familiei creștine pentru că este o mamă iubitoare pentru toți fii ei”.

Preasfinția Sa a împărtășit copii veniți la Sfânta Biserică. Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Mitropolitul Nifon a săvârșit pe 1 ianuarie o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Vasile Costin, predecesorul Său.

Mitropolitul Nifon, îi binecuvântează pe credincioși după citirea Sfintei Evanghelii. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în cadrul omiliei rostite la Sf. Liturghie necesitatea sfințirii timpului, prin viața fiecăruia dintre noi, prin trăirea și promovarea principiilor Evangheliei lui Hristos în viața cotidiană.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente