București: Patriarhul Daniel a sfințit pictura unei biserici construite pe terenul donat de fostul ei paroh

Patriarhul Daniel a sfințit duminică pictura și catapeteasma Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” din Sectorul 4 al Capitalei. Construită cu un deceniu în urmă pe terenul donat de fostul paroh, Părintele Tănăsie Popescu, biserica a fost finalizată și amenajată de actualul paroh, Părintele Sebastian Gabor.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, căruia i s-au adăugat în slujire părinți consilieri de la Arhiepiscopia Bucureștilor și protopopi ai sectoarelor Capitalei, precum și alți clerici din eparhie.

Au participat credincioși din București, dar și din țară și din diaspora. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic Tronos de la Catedrala Patriarhală, dirijați de Arhid. Mihail Bucă.

Liturghia a fost urmată de sfințirea picturii și catapetesmei și de binecuvântarea cu apă sfințită a lucrărilor realizate după 2015. Acestea au fost oficiate Patriarhul Daniel împreună cu Episcopul-vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a vorbit despre învierea fiului văduvei din Nain, despre care a spus că este o minune prin care Hristos îi cheamă pe tineri la viață deplină, iar viața deplină se găsește numai în comuniune cu ceilalți.

„Tinerii nu trebuie să înțeleagă libertatea ca însingurare sau izolare de părinți, de frați, ci trebuie să găsească fericirea în comuniunea iubirii părintești, frățești și a prieteniei sincere. Foarte multe sinucideri astăzi sunt rezultatul însingurării, depresiei, izolării. Numai starea de comuniune și comunicare cu părinții, cu frații și surorile, cu prietenii, cu oamenii din jur este starea de sănătate și de viață autentică, sau normală”, a spus Preafericirea Sa.

Pictura ca veșmânt liturgic al bisericii

Patriarhul Daniel a sfințit duminică, 9 septembrie 2022, pictura și catapeteasma Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” din Sectorul 4 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Pictura, în Biserica Ortodoxă, nu este o simplă podoabă frumoasă, ci este veșmântul liturgic al edificiului numit biserică”, a spus Patriarhul României.

„Pictura ia parte, prin prezența ei, la slujbele din biserică. Chiar dacă la slujbă este un singur om care se roagă, el nu este singur, ci este împreună cu sfinții pictați, care și ei se află permanent în stare de rugăciune.”

Preafericirea Sa a dezvoltat analogia picturii cu veșmântul sacru: „Așa cum preotul nu poate fără epitrahil să facă vreo slujbă, tot așa, un locaș de cult ortodox nu poate funcționa fără catapeteasmă. Dar preotul, când face o slujbă deplină, are și felonul. Pictura din biserică este felonul bisericii. Catapeteasma este epitrahilul”.

„De asemenea, pictura este o vedere profetică spre Împărăția Cerurilor. Icoanele sfinților au în jurul capului lumină din lumina cea neapusă a slavei Preasfintei Treimi, care s-a arătat pe Muntele Tabor, la Schimbarea la față a Mântuitorului. Este o lumină care nu se vede cu ochiul liber, dar se vede duhovnicește, fiind slava Preasfintei Treimi – slava necreată, slava veșnică a lui Dumnezeu.”

Patriarhul Daniel a sfințit duminică, 9 septembrie 2022, pictura și catapeteasma Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” din Sectorul 4 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Catapeteasma pictată, sau iconostasul mare, nu este un zid, ci este un ecran prin care vedem Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, ușile de la altar se numesc și Împărătești, prin ele primind Sfintele Taine ale Împărăției Cerurilor”, a mai explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Pictura este teologie în culori, ea exprimă mai întâi dreapta credință a Bisericii. Apoi, fiecare icoană este și o chemare la rugăciune. De aceea ne închinăm în fața sfintei icoane și apoi o cinstim prin sărutare, ca și când ne-am întâlni cu o persoană. Icoanele ne îndeamnă la rugăciune, pentru că sfinții au fost oameni care au ascultat glasul lui Dumnezeu din Evanghelie și l-au tradus în cuvinte și fapte în viața lor”, a continuat Preafericirea Sa.

Distincții și diplome pentru binefăcători

După slujbă, Părintele Patriarh Daniel a anunțat că acordă Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română, Părintelui Tănăsie Popescu, cel care a donat Arhiepiscopiei Bucureștilor terenul de 700 de metri pătrați, pe care apoi a și ctitorit biserica între 2003 și 2013. Sănătatea nu i-a permis acestuia să parte la ceremonie, dar distincția îi va fi înmânată de actualul paroh.

Patriarhul Daniel a sfințit duminică, 9 septembrie 2022, pictura și catapeteasma Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” din Sectorul 4 al Capitalei și a acordat distincții, iar pe Parohul Sebastian Gabor (stânga sus) l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul a felicitat Consiliul și Comitetul Parohial și i-a înălțat apoi în rang pe slujitorii parohiei: Părintele Paroh Sebastian Gabor a primit rangul de iconom stavrofor, iar Părintele Coslujitor Mihai Pârvu rangul de iconom.

Au mai fost oferite următoarele distincții:

Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni

  • Olga Sălceanu

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni

  • Gabriel Nițu
  • Marian Nica
  • Claudiu Bocan

Diploma și medalia Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului

  • Diac. Cătălin Tohăneanu de la Mănăstirea Bâldana a Arhiepiscopiei Târgoviștei
  • Daniela Dinescu
  • Luminița Popescu
  • Liliana Plăcintă
  • Mirela Mandache
  • Maria Magdalena Marinescu

Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului

  • Maria Badea

Patriarhul României i-a oferit părintelui paroh o cruce de binecuvântare confecționată în Ateliere Patriarhiei Române și cărți de la Editurile Patriarhiei, iar pentru credincioși a oferit iconițe cu Icoana Maicii Domnului Rugătoarea (Oranta) tipărite special pentru Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

Patriarhul Daniel a sfințit duminică, 9 septembrie 2022, pictura și catapeteasma Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” din Sectorul 4 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Parohul Sebastian Gabor și-a exprimat recunoștința pentru actul de ctitorie la predecesorului său, Părintele Tănăsie Popescu și i-a mulțumit Patriarhului Daniel pentru prezență: „Știm că astăzi ați fost invitat și chemat în mai multe locuri și vă mulțumim din tot sufletul că ați ales biserica noastră”.

Parohul a mai mulțumit componentelor Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române Jandarmeriei București, Serviciului de Ambulanță și Colegiului Tehnic „Petru Rareș” din Capitală, care a permis staționarea credincioșilor la slujbă în curtea din apropiere și montarea unui ecran pentru ca aceștia să poată urmări slujba care s-a desfășurat în interior.


Biserica „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ioan Casian” o mai are ca ocrotitoare și pe Sf. Maria Magdalena. În perioada 2015-2022, au fost refăcute acoperișul și pridvorul, a fost făcută o pardoseală nouă din marmură, a fost montat sistem de sonorizare performant, s-a introdus sistem de încălzire centralizat și au fost amenajate fațada și curtea.

În interior au fost pictate icoanele pentru iconostas și a fost instalat mobilier, inclusiv un baldachin din lemn sculptat și racla pentru fragmentul din moaștele Sfintei Maria Magdalena.

Parohia, situată pe strada Pridvorului nr. 6A din Capitală. desfășoară un parteneriat educațional cu Colegiul Tehnic „Petru Rareș” și cu două grădinițe din zonă.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente