Învierea fiului văduvei din Nain, o chemare la viață deplină adresată de Hristos tinerilor: Patriarhul

„Cele trei învieri din morți pe care le-a săvârșit Mântuitorul Iisus Hristos sunt toate învieri săvârșite asupra tinerilor, făcându-se astfel o legătură între tinerețe și înviere – chemarea la viață deplină a tinerilor, ca să fie bucurie familiei, părinților, societății”, a explicat duminică Patriarhul Daniel.

„Astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos adresează atât părinților, cât și copiilor, chemarea de a trăi în comuniune”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Tinerii nu trebuie să înțeleagă libertatea ca însingurare sau izolare de părinți, de frați, ci trebuie să găsească fericirea în comuniunea iubirii părintești, frățești și a prieteniei sincere. Foarte multe sinucideri astăzi sunt rezultatul însingurării, depresiei, izolării. Numai starea de comuniune și comunicare cu părinții, cu frații și surorile, cu prietenii, cu oamenii din jur este starea de sănătate și de viață autentică, sau normală”, a continuat Patriarhul României.

Preafericirea Sa a mai vorbit, pe marginea Evangheliei zilei, despre lecția compătimirii oferită de Iisus Hristos și despre semnificațiile duhovnicești profunde ale atingerii de sicriul mortului.

Nimeni nu I-a cerut Mântuitorului Iisus Hristos să meargă în Cetatea Nain, ci El, din proprie inițiativă, a mers să o consoleze pe văduvă. Aceasta ne arată că, în astfel de situații, „nu este nevoie să fim chemați, ci trebuie să mergem, să ne rugăm împreună și să întărim, să consolăm sufletește pe cei ce se află în suferință”.

„Această expresie din Evanghelie, «I s-a făcut milă de ea», arată iubirea milostivă a lui Hristos, care este o iubire compătimitoare. În limba română, compasiunea înseamnă împreună-suferință cu cineva care se află în durere”, a adăugat Patriarhul.

„Mântuitorul Iisus Hristos săvârșește această minune a învierii fiului văduvei din Nain din iubire smerită și milostivă, nu pentru a se afirma pe Sine, spre a arăta cât este de puternic”, a mai subliniat Preafericirea Sa.

De asemenea, atingerea cu mâna de sicriu „cuprinde în ea o mulțime de înțelesuri duhovnicești”. A fost un gest neobișnuit pentru tradiția iudaică, care a arătat că Hristos, „prin Trupul Său, fiind Dumnezeu-Cuvântul Întrupat, poate dărui viață”.

Hristos, „în mod deosebit, dăruiește viață prin Sf. Împărtășanie, când noi ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, pentru că sunt Trupul și Sângele lui Dumnezeu-Cuvântul, Izvorul vieții veșnice”, a mai precizat Părintele Patriarh Daniel.

„Astăzi, fiindcă a fost Evanghelia tânărului din Nain, dorim tuturor tinerilor, elevilor și studenților, harul și ajutorul lui Hristos, ca să înțeleagă iubirea milostivă a Mântuitorului ca fiind temelia vieții în familie, în comunitate și în societate în general”, a încheiat Patriarhul României.

Preafericirea Sa a explicat Evanghelia Duminicii a XX-a după Rusalii la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Capitală, unde a sfințit pictura și iconostasul împreună cu Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente