Bucureşti: Imnul naţional a fost serbat în prezenţa reprezentanţilor Bisericii şi ai statului

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită marţi în Piaţa Tricolorului din capitală, în prezența prim-ministrului Ludovic Orban și a secretarului de stat din MApN, Simona Cojocaru.

Din partea Patriarhiei Române, la eveniment a fost prezent preotul Cristian Niculescu de la Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

„Festivitatea a început cu intrarea militarilor în dispozitiv, după regulile din regulamentul ceremoniilor şi onorurile militare. A sosit prim-ministrul, i s-a prezentat onorul, a trecut în revistă garda de onoare; după aceea am avut onoarea de a rosti rugăciunea de binecuvântare pentru poporul român, au fost rostite alocuţiuni şi au fost intonat toate imnurile României din trecut până astăzi”, a declarat pr. Cristian pentru Radio Trinitas.

Piaţa Tricolorului se află în proximitatea Palatului Cercului Militar Naţional. Foto credit: MApN

O ceremonie similară a fost organizată și la sediul MApN, în prezența secretarului de stat Marius Bălu.

Potrivit Constituţiei României, Imnul Naţional este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Foto credit: Guvernul României.

Ziua Imnului Național a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătorește, în fiecare an, la 29 iulie.

Imnul „Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată în 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Foto credit: Guvernul României.

La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Foto credit: Guvernul României.

Comentarii Facebook


Știri recente