Bucureşti: Expoziţie dedicată „Reginei Soldat”, la 145 ani de la naştere

O expoziţie care marchează 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României va fi vernisată luni la Centrul Cultural Expo Arte din capitală.

„Evenimentul își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism. Expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021”, anunţă organizatorii.

Expoziţia cuprinde piese din colecţia Iuliei Gorneanu şi intenţionează „să ilustreze faptul că există un stil Regina Maria care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat”.

Colecția mea include cărți rare, unele cu autograful Reginei, cărți poștale originale, un creion și o tabacheră cu monogramă, parfumul Regina Maria, mărțișoare interbelice cu chipul ei, dar și celebrele reclame pe care le-a făcut în epocă, a declarat Drd. Iulia Gorneanu.

„Îmi place să spun că întreaga mea colecție are două suflete: unul este generator de conversație identitară (obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament – ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice) iar celălalt aduce în actualitate feminitatea veacului trecut (vestimentație, dantele, poșete, pălării, bijuterii, umbrele de soare, fotografii)”, a transmis Drd. Iulia Gorneanu.

Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, care creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie.

Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, iar organizatorii au solicitat programarea vizitei în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail [email protected].

Accesul este gratuit.

REGINA MARIA

Născută în 29 octombrie 1875 în Anglia, Regina Maria a României a trecut la cele veșnice la vârsta de 63 de ani, în data de 18 iulie 1938, la castelul Pelișor din Sinaia.

A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a regelui Ferdinand I.

Citiţi şi: 5 aspecte inedite despre Regina Maria a României

Comentarii Facebook


Știri recente