Cu prilejul împlinirii a 81 de ani de la moartea Reginei vă prezentăm 5 aspecte inedite despre personalitatea celei care a contribuit la fondarea României Mari.
Născută în 29 octombrie 1875 în Anglia, Regina Maria a României a trecut la cele veșnice la vârsta de 63 de ani, în data de 18 iulie 1938, la castelul Pelișor din Sinaia.
A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a regelui Ferdinand I.
Era considerată „Regina-soldat”
În octombrie 1917, s-a încadrat pe frontul din Moldova, purtând uniforma de ofițer.
A activat ca soră de caritate în acțiunile Crucii Roșii, despre care afirma că este „nădejdea tuturor în timp de pace și de război” și că „nu trebuie să piară”.
„Cu toţii, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste”.
Datorită implicării sale pe front a fost numită „Mama răniților”, „Mama Regina”, și „Regina-soldat”.
Prima femeie care a devenit membru corespondent al Academiei Franceze de Arte Frumoase.
Într-o epocă în care implicarea femeilor în politică sau societate nu era apreciată, Regina Maria a fost primită ca membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Paris, de altfel singura femeie din cadrul instituţiei la acel moment.
Această onoare a venit în contextul vizitei din 8 martie 1919 la președintele francez Raymond Poincare, cu scopul de a pleda pentru recunoașterea actului Unirii de la 1 decembrie 1918.
A fost un scriitor prolific
A fost autoarea multor cărţi, unele de literatură pentru copii, altele cu caracter autobiografic sau de prezentare a României.
A publicat poezii, povestiri și romane în România, Marea Britanie, Statele Unite sau Franţa.
„Povestea vieţii mele”, cartea sa de memorii, a avut un mare succes în Marea Britanie în perioada 1934–1936. Regina a fost prima femeie invitată să prezideze un dineu al Fondului Literar Regal.
De la ea a rămas un jurnal, care însumează aproximativ 100 de caiete, şi numeroase manuscrise.
Multe dintre nuvele i-au fost adaptate pentru teatru, balet, film, radio şi televiziune.
Regina Maria a fost o iubitoare a artei
Regina Maria a fost o iubitoare a artei susținând o serie de personalități artistice și literare.
Datorită pasiunii pentru artă a fondat „Tinerimea artistică” din care au făcut parte artişti plastici de valoare ai perioadei interbelice: Samuel Mutzner, Elena Popea, Marius Bunescu, Costin Petrescu, A. Verona, N. Vermont, A. A. Ionescu etc.
Armata română i-a oferit un salut unic pe ultimul drum
Regina Maria a cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să-i fie depusă în capela „Stella Maris“ de la Balcic, ctitoria ei. Doi ani mai târziu, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, a fost mutată la Bran.
Pe ultimul său drum, Armata Română i-a oferit un salut unic, nerepetat vreodată. A fost salutată cu baionetele înfipte în pământ și patul armei în sus.
Foto credit: Business Cover