Bucureștenii au înfruntat ploaia și vântul de dragul Sf. Nectarie. „Asemenea unei furtuni a fost și viața lui”

La Mănăstirea Radu Vodă, credincioșii bucureșteni au înfruntat marți vremea rece, vântul și ploaia pentru a-l cinsti în rugăciune pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Taumaturgul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al mănăstirii de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Asemenea acestei furtuni și a vântului a fost și viața Sfântului Nectarie”, a spus ierarhul la predică.

„Sfântul Nectarie, pe cei 74 de ani ai vieții lui – din care puțini peste 40 de slujire a sfântului altar și 31 ca arhiereu – i-a închinat Domnului, Mai-marelui păstorilor. L-a slujit și L-a iubit din copilăria lui și a căutat comuniunea cu El încă din vremea când, sărac fiind, îi scria lui Dumnezeu o epistolă. Doar acest subiect din viața lui ar putea constitui tema unui roman din viața unui sfânt. Un roman care începe cu o scrisoare trimisă lui Dumnezeu”.

©Basilica.ro / Raluca Ene

Preasfinția Sa a evocat răbdarea Sfântului Nectarie în nedreptățile care i s-au făcut. În urma unor calomnii, el a fost alungat pe nedrept din demnitatea de mitropolit și apoi rugat chiar să părăsească Egiptul, la 3 mai 1890.

PS Timotei Prahoveanul a amintit că se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie pe care l-a numit „ierarhul nedreptățit, ierarhul pribeag”.

„Sfântul Nectarie a dat dovadă de numeroase daruri, fiind rugător, răbdător, îngăduitor cu ceilalți și, devenind în ultimii ani ai vieții, ctitor. Și-a jertfit liniștea obținută după multă vreme, ctitorind în Insula Eghina, lângă vechi bisericuțe ridicate încă din primul mileniu creștin, o mănăstire închinată Preasfintei Treimi. Aici a adunat o parte dintre ucenicele lui, care au devenit monahii”.

Părintele episcop vicar a precizat că Sfântul Nectarie a binecuvântat Eghina prin prezența sa. „Rugăciunea lui a adus ploaie după vreme îndelungată de secetă și a alungat lăcustele care au invadat pomii roditori ai insulei. De aceea, în orice situație dificilă, credincioșii îi cereau ierarhului ajutorul și mijlocirea înaintea lui Dumnezeu”.

PS Timotei a semnalat că Sfântul Ierarh Nectarie a fost și un model de răbdare în suferință, în boală: „În ultima perioadă a vieții, o suferință grea, prezentă și acum în lume, i-a măcinat trupul care pătimise atât de mult. Internat într-un spital din Atena, Sfântul Nectarie a mai trăit acolo aproximativ 40 de zile, timp în care s-a pregătit pentru întâlnirea cu Domnul său”, a adăugat ierarhul.

„După ani mulți de nedreptate, Sfântul Nectarie a primit daruri bogate de la Dumnezeu, mai ales darul vindecării, fiind considerat acum, în veacul al 21-lea, unul dintre marii sfinți taumaturgi. Așa a hotărât Dumnezeu să ridice dintre oameni nedreptățile îndurate în timpul vieții. O răsplată ca aceasta o primește un om care a răbdat fără să dorească dușmanilor săi să se întâlnească cu dreptatea lui Dumnezeu”, a spus PS Timotei.

El a amintit faptul că prima vindecare minunată atribuită Sfântului Nectarie a avut loc imediat după adormirea sa (8 noiembrie 1920), când trupul său încă nu părăsise spitalul.

La finalul slujbei de marți, PS Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe starețul Mănăstirii Radu Vodă, arhimandritul Nectarie Șofelea, cu ocazia sărbătoririi zilei sale onomastice.

©Basilica.ro / Raluca Ene

Accesează Galeria Foto pentru mai multe imagini de la eveniment!

Urmărește înregistrarea video cu slujba de marți și predica PS Timotei despre Sf. Nectarie.

Citește și PS Timotei Prahoveanul remarcă numele Sf. Nectarie la tot mai mulți copii. „El ne învață prietenia cu Dumnezeu”

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente