Buchet de cântări psaltice la Catedrala mitropolitană din Iași

Catedrala mitropolitană din Iași a găzduit duminică, 11 mai 2014, Concertul de Muzică Bisericească de Tradiție Bizantină, ediția XXI. În cadrul evenimentului, au concertat șapte coruri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Manifestarea s-a bucurat de prezența unui număr mare de ieșeni, iubitori de muzică psaltică.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, centrul de Studii Bizantine Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a organizat duminică, 11 mai 2014, cea de-a XXI-a ediție a Concertului de Muzică Bisericească de Tradiție Bizantină. Evenimentul a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost moderat de pr. dr. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Pentru început, dr. Gabriela Ocneanu, director științific al Centrului de Studii Bizantine Iași, a explicat rostul organizării concertului de muzică bisericească de tradiție bizantină în preajma sărbătorilor pascale.

„Acest timp pascal, însoțit de o reînviere a naturii înseși, se cuvine a-l împodobi cu tot ceea ce sufletul nostru poate aduce mai bun și mai frumos, ca ofrandă Domnului Iisus Hristos. Pentru a întări strălucirea slujirii rânduite de Sfânta Biserică Ortodoxă, pentru acest prilej, venim și noi cu un buchet de cântări psaltice din tradiția românească, cu care împodobim anual altarul Sfintei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei. Rostul acestui concert de muzică bisericească este acela de a strânge laolaltă clerici și mireni, tineri și bătrâni, învățăcei și profesori, într-o armonie de suflete și cântări, preluate din izvorul bunei tradiții a poporului nostru. Sunt cântări create de-a lungul veacului de oameni de pe meleagurile noastre, înzestrați de Dumnezeu cu dragoste și cu darul împletirii frumoase a cuvântului cu muzica. Pentru înfățișarea mănunchiului de cântări psaltice în această sfântă catedrală trebuie să mulțumim Înaltpreasfințitului Teofan, care a binecuvântat, ca și în alți ani, acest concert închinat Învierii Domnului. De asemenea, ne aplecăm cu bună-cuviință și credință în fața părinților slujitori ai altarului mitropolitan al Iașului, care oferă tuturor un model de cântare psaltică din tradiția culturii noastre românești. Aducem totodată recunoștința noastră arhimandritului Clement Haralam, cel care, îndrumând timp de două decenii pe tinerii psalți de atunci ai Iașului, le-a lăsat drept moștenire o cântare aleasă, smerită și plină de dragoste, vrednică de urmat. De asemenea, mulțumim pr. prof. dr. Florin Bucescu, care a învățat și format pe mulți dintre cei care astăzi sunt ei înșiși profesori și îndrumători de cântare psaltică a celei mai tinere generații de teologi și muzicieni”, a spus dr. Gabriela Ocneanu.

Cântarea liturgică, „transmițătoare de sfinte învățături”

A urmat concertul de muzică religioasă susținut de următoarele coruri: Corul „Altarul” al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de diac. Ciprian Rusu, Corul „Cuviosul Iosif de la Văratec”, dirijat de monahia Elefteria Balcoși, Corul „Eustație Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, condus de părintele Efrem Drăgan, Grupul „Ichos” de la Colegiul Național „Octav Băncilă” Iași, coordonat de prof. Petronela Dârțu, Corul „Nectarios” al Bisericii „Sfântul Nectarie” din Iași, dirijat de prof. Daniel Popa, Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași și corul de fete al Liceului Pedagogic din Iași, dirijate de diac. prof. Mihai Ursachi, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dirijat de pr. dr. Gabriel Nastasă. La finalul manifestării, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit despre importanța cântării liturgice în Biserică, apoi a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan. „Tradiția veche și sfântă a Bisericii a rânduit ca slava lui Dumnezeu, adusă în sfintele adunări liturgice, să fie însoțită de cântare. Atât de importantă a fost socotită cântarea, încât părintele Dumitru Stăniloae, într-un cuvânt puternic, asemăna această putere mijlocitoare și transmițătoare de sfinte învățături a cântării liturgice cu puterea pe care o creează în sufletele noastre prezența sfintelor icoane în bisericile noastre. Cântarea liturgică și icoanele, spunea părintele, sunt adevărate catedre de teologie ale Bisericii. În Biserică, cântările exprimă și certitudinea unui câștig care a venit în dreptul nostru când eram încă păcătoși. Noi cântăm nu doar ceea ce am pierdut, ci mai ales ce am câștigat. Acest câștig al prezenței lui Hristos în viețile noastre este ceea ce a inspirat generații și generații ale Bisericii să înalțe cântare lui Dumnezeu. Doresc să transmit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care, din binecuvântate pricini, nu a putut fi alături de noi toți. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei este mereu alături de astfel de inițiative, binecunoscută fiind dragostea Înaltpreasfinției Sale față de muzica psaltică bizantină. Aceste prezențe din această seară sunt rodul implicării și lucrării pe care Înaltpreasfinția Sa o desfășoară la seminariile teologice sau în relațiile deosebite pe care Mitropolia Moldovei și Bucovinei le stabilește cu toate aceste focare de cultură și de binecuvântată experiență a harului lui Dumnezeu arătată în cântare. Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze osteneala frățiilor voastre și să înmulțească darurile și binecuvântările rânduite cu această ocazie”, a spus arhim. Hrisostom Rădășanu.

Comentarii Facebook


Știri recente