Brigada 18 Infanterie „Banat” – 100 ani de istorie în slujba țării

Piața Libertății din Timișoara a găzduit vineri, 19 august, un ceremonial religios și militar, prilejuit de împlinirea unui secol de existență a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Festivitățile au început cu citirea decretul prezidențial de acordare a Ordinului „Virtutea militară în grad de cavaler cu însemn de război pentru militari”, drapelului de luptă a Brigăzii 18 Infanterie Banat. În continuare a avut loc un serviciu religios, oficiat de către Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu părintele Radu Bogdan, preot militar la Garnizoana Timișoara și părintele Adrian David, preot militar la Garnizoana Arad. După alocuțiuni, militarii Brigăzii, în acordurile Fanfarei militare, au defilat, prezentând onorul invitaților.

Ceremoniile au continuat cu dezvelirea plăcii comemorative de pe frontispiciul Comenduirii de Garnizoană, iar publicul și invitații, alături de veteranii de război și familiile lor, au participat, în Sala de tradiții militare, la vernisajul unei expoziții de istorie a tehnicii militare. Zeci de timișoreni au beneficiat și de posibilitatea de a face cunoștință cu tehnica modernă militară, expusă în Piața Libertății și de bucuria de a asculta câteva piese muzicale interpretate de Fanfara militară a Garnizoanei.

***

La 1 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, se înființează Divizia 18 Infanterie, cu sediul la București, ca mare unitate subordonată Corpului 6 Armată, comandată de generalul-maior Alexandru Referendaru. În perioada 1923-1941, Divizia 18 Infanterie se dislocă în Transilvania, iar începând cu 23 august 1944 participă la luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord și Cehoslovaciei. La 9 iunie începe marșul spre țară, iar la 2 august 1945 este dislocată la Oradea, unde rămâne până în 1949.

În 1951, Divizia 18 Infanterie se transformă în Divizia 35 Infanterie, dislocată în Garnizoana Timișoara, iar în 1961, unitatea se transformă în Divizia 18 Mecanizată. La 23 octombrie 1969, Divizia 18 Mecanizată este denumită Divizia 18 Mecanizată „Decebal”. În 2 aprilie 1994, Divizia 18 Mecanizată „Decebal” este restructurată, luând ființă comandamentul Corpului 5 Armată „General Ion Dragalina” și comandamentul Brigăzii 18 Mecanizată. În 1 august 2000, Corpul 5 Armată „General Ion Dragalina” se desființează, iar în garnizoana Timișoara rămâne comandamentul  Brigăzii 18 Mecanizată Teritorială „Decebal” până în 14 septembrie 2004, când se desființează. Începând cu 1 noiembrie 2009 se înființează comandamentul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Comentarii Facebook


Știri recente