Brâul Maicii Domnului a fost adus la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală

Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a ajuns duminică la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală.

Brâul Maicii Domnului a fost aşezat în biserica bucureșteană, alături de mâna dreaptă a Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul mirelor Lichiei, cu ocazia manifestărilor dedicate hramului.

„I-am obișnuit pe credincioșii noștri cu câte o surpriză duhovnicească. Cinstitul Brâu al Maicii Domnului poate fi cinstit în perioada 4-7 decembrie. Așadar, Maica Domnului este invitata de onoare a Sfântului Ierarh Nicolae cu ocazia prăznuirii sale din acest an”.

„Pelerinii sunt așteptați să aducă cinstire Brâului Maicii Domnului până în 7 decembrie la ora 22:00”, a declarat pentru Trinitas TV Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria. După înălțarea Ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”. De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici. În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente