Braşov: Şapte troiţe ale junilor vor fi restaurate în 2021

Şapte troiţe monument istoric din Braşov vor intra anul acesta într-un proces de restaurare, a anunţat municipalitatea în urma unei consultări cu Junii Braşovului.

Întâlnirea s-a desfăşurat în 13 ianuarie, la sediul primăriei.

„În acest an intenționăm să renovăm șapte (…) troițe: Crucea de la Știm, crucea Căpitanului Ilie Birț, din Piața Unirii, Crucea Dreptății, Crucea de la Variște, Crucea de la Șargu, Crucea Mușicoiului și Crucea Junilor Albiori. Sunt, toate, monumente istorice și elemente importante din tradiția și din spiritul Șcheilor Brașovului”, a declarat primarul Allen Coliban.

În comunicatul emis de primărie se menţionează că „în evidențele municipalității se află 17 troițe și cruci, aflate pe domeniul public”. Altele sunt construite pe proprietăți private, iar municipalitatea nu poate interveni.

Toate cele 17 vor intra într-un proces de reabilitare, ocazie cu care va fi reglementată și situația lor juridică. Într-o primă etapă se vor face studiile necesare privind starea lor de degradare, după care va fi elaborat proiectul tehnic și vor fi executate lucrările.

Junii Brașovului desemnează un grup de călărași din Șcheii Brașovului, astăzi cu funcție ceremonială. Au ca misiune principală păstrarea și promovarea tradițiilor locale şi naţionale. Troiţele din Braşov sunt îngrijite în mod tradițional de grupurile de juni.

Foto credit: Ştiri din Braşov

Comentarii Facebook


Știri recente