Criticii de artă internaţionali au vorbit îndelung despre opera lui Brâncuşi, evidenţiind solul folcloric pe care se dezvoltă concepţia lui despre lume; puţini, însă, au recunoscut în ea resorturile profund creştin ortodoxe.
Cei interesaţi de o exegeză care recuperează dimensiunea ortodoxă a artei brâncuşiene pot consulta albumul „Brâncuşi. Sculptor creştin ortodox” al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, tradus recent în limba franceză.
Aflăm din albumul tipărit la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române că Brâncuşi era îndrăgostit de muzica bisericească fiind cântăreţ de strană, că şi la Paris cânta în Catedrala ortodoxă a românilor, că ansamblul de la Târgu Jiu îşi pierde sensul dacă nu este gândit împreună cu Biserica „Sfinţii Apostoli”, că partea superioară a faimoasei „Porţi a sărutului” sub care se cunună mulţi tineri astăzi este, de fapt, un sarcofag simbolizând moartea ca nuntă, şi multe alte aspecte în privinţa cărora, de multe ori, suntem total neştiutori.
Albumul poate fi achiziționat de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Galeriile „Cuvântul Vieţii”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum şi de la pangarele bisericilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.