„Brâncoveanu 300” la Biblioteca Metropolitană

În noaptea de 26 spre 27 septembrie are loc a cincea ediție a campaniei „Nocturna Bibliotecilor”, la care participă bibliotecile publice din România și Republica Moldova. Iubitorii de carte sunt așteptați să participe, indiferent de vârstă, la evenimentele culturale organizate cu această ocazie: expoziții, mese rotunde, proiecții de film sau tururi de bibliotecă, informează Ziarul Lumina.

” Nocturna Bibliotecilor”, campanie-sincron inițiată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice în 2010, se va desfășura în acest an în noaptea de 26 spre 27 septembrie (vineri spre sâmbătă) în bibliotecile publice din țară. Potrivit ANBPR, în acest an, evenimentul „Nocturna Bibliotecilor” va cuprinde, în premieră, și evenimente culturale organizate în bibliotecile din Republica Moldova. Iubitorii de carte sunt așteptați să participe, indiferent de vârstă, la expoziții, mese rotunde, proiecții de film sau tururi de bibliotecă.

La București, sediul central al Bibliotecii Metropolitane și șapte dintre filialele instituției își vor deschide larg porțile în întâmpinarea vizitatorilor, o surpriză fiind pregătită pentru persoanele care do-resc să descopere stilul artistic al lui Constantin Brâncoveanu. „În noaptea de 26 spre 27 septembrie, pe lângă evenimente și multe surprize, lansăm expoziția «Brâncoveanu 300». Vă invităm să îl descoperiți pe Brâncoveanu altfel decât în manualele de istorie. El este cel care a dat numele unui stil care a fost și rămâne primul și ultimul stil de artă și de cultură ce a răspuns sufletului și inteligenței românești.

Proiectul deschide o nouă perspectivă pentru formarea și pregătirea tinerilor, în general a publicului Bibliotecii Metropolitane, de a se apropia de cunoașterea istoriei și înțelegerea valorilor care stau la baza identității tradiționale românești”, a declarat directorul general al Bibliotecii Metropolitane, doamna Anca Râpeanu, într-un comunicat de presă. Inaugurarea expoziției care va prezenta moștenirea culturală a familiei domnitoare Brâncoveanu și va spune, cu ajutorul fotografiilor, povestea nașterii stilului brâncovenesc va avea loc vineri, la ora 21:00, la sediul central al bibliotecii. „Expoziția, care va fi deschisă până pe 26 octombrie, la Centrul cultural «Octavian Goga» și la filialele «Dimitrie Bolintineanu», «Liviu Rebreanu» și «George Coșbuc», are o structură modulară și este organizată în parteneriat cu asociația alt.F.E.L. la sediul central și în patru filiale BMB, fiecare centru având de dezvăluit alte comori ale epocii brâncovenești”, se mai arată în comunicatul instituției.

Vineri, în intervalul orar 19:00-23:00 vor mai fi deschise și filialele „Dimitrie Bolintineanu”, „Liviu Rebreanu”, Centrul de tineret, „George Coșbuc”, „I.L. Caragiale”, „George Călinescu”, Colecția de publicații periodice „I.H. Rădulescu”.

Aici vor avea loc și vizionări de filme, spectacole de teatru susținute de artiști-liceeni, copiii vor participa la ateliere creative și spectacole puse în scenă special pentru ei. Totodată, la filiala „George Călinescu” va avea loc un maraton de citit povești, sub titulatura „Seara în care a fugit somnul”.

Comentarii Facebook


Știri recente