Botezul Domnului prăznuit la Timișoara

Duminică, mii de credincioși bănățeni au luat parte la slujbele religioase oficiate la Catedrala mitropolitană din Timișoara, în cinstea marelui praznic al Botezului Domnului. Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire mare a apei au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Ca în fiecare an, credincioși de toate vârstele au participat la slujba de Bobotează de la catedrala timișoreană, pentru a lua agheasma cea mare, sfințită în cadrul Sfintei Liturghii și pentru a o duce la casele lor. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojanul a evidențiat câteva din înțelesurile duhovnicești ale praznicului. În acest sens, ierarhul a arătat că venirea Mântuitorului Hristos la râul Iordan reprezintă un act de profundă smerenie, căci Cel fără de păcat primește botezul pocăinței de la Ioan, ca să ne învețe pe noi taina pocăinței, a mărturisirii și a spălării păcatelor prin căință și lacrimi. Totodată, praznicul Botezului descoperă mai luminat taina Preasfintei Treimi, căci pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei Persoane ale Preasfintei Treimi.

În finalul Sfintei Liturghii, după Rugăciunea amvonului, ierarhul, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit Sfințirea cea mare a apei. În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curățitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă și să-i dăruiască ei „harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului”. După Sfințirea Apei, Preasfinția Sa a binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apă sfințită, mergând prin mijlocul lor, până la ieșirea din sfântul lăcaș, unde i-a binecuvântat pe toți cei aflați pe treptele catedralei. După slujbă, preoții slujitori au împărțit credincioșilor prezenți Agheasma cea mare și iconițe cu praznicul Botezului, administrația catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri de apă.

Comentarii Facebook


Știri recente